Regina și frontul

Sharing is caring!

Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația România Culturală și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” ne invita maine de la ora 17.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, la vernisajul expoziției și evenimentul de lansare a albumului de fotografie „Regina și Frontul”, dedicate personalității Reginei Maria a României, în contextul Centenarului Marii Uniri.

În „Primul Război Mondial” au luptat atât soldații, cât și cei rămași acasă, bătrâni, femei și copii. Regina Maria a luptat cu armele pe care le avea la dispoziție. Prin cunoștințele sale din Franța, Marea Britanie sau Rusia, a reușit să obțină donații pentru aprovizionarea spitalelor. A organizat un serviciu de ambulanță, pentru care a strâns bani, s-a ocupat de organizarea spitalelor, mai întâi la București, apoi la Iași. A mers de multe ori în vizite la spitale, a vorbit cu mii de soldați răniți, pe care i-a consolat și, uneori, le-a dăruit un zâmbet și o fărâmă de speranță. „Toți mă salută cu o bucurie aproape emoționantă, de aceea cred că vizitele mele nu sunt inutile. Le aduc flori, dulciuri, țigări. Cu cei mai grav răniți stau ceva mai mult. Nu se plâng mai deloc. scria Regina Maria în memoriile sale.

Albumul de fotografie „Regina și Frontul” reprezintă o continuare fericită a proiectului cultural care a câștigat Premiul pentru Celebrarea Centenarului 2017, pe țară, „Regina Soldat”. „Regina și Frontul” este un album bilingv ce poartă semnături cunoscute precum ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell, șeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, secretarul de stat dr. Raed Arafat, fostul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, profesori universitari și reputați specialiști.

Maine de la ora 17.00 suntem asteptati in în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I pentru un eveniment ce poarta marca Romania Centenara.

shares