Regia Națională a Pădurilor a oferit 800 de milioane de RON bonusuri pentru angajați în ultimii șase ani

WhatsApp Image 2023-02-02 at 17.58.34

Regia Națională a Pădurilor a oferit bonusuri în perioada 2017-2022 peste 800 de milioane de RON angajaților care activează în structura centrală și în cele 32 de Direcții Silvice din țară –  asta însemnând prime de vacanță, tichete, prime ocazionale.

Conform datelor Ministerului de Finanțe, Regia Națională a Pădurilor a avut în medie 15.000 de angajați.

Rapoartele Financiare ale RNP arată că în ultimii șase ani cheltuielile cu bonusurile nu au scăzut sub 100 de milioane de RON, chiar dacă profitul Regiei de Stat a fost în unii ani și de zece ori mai mic decât bonusurile acordate, notează jurnalistul Andrei Ciurcanu.

Un exemplu este anul 2020, când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie mondială. Profitul brut declarat al Romsilva a fost de 12 milioane de RON, în timp ce bonusurile au cumulat 133 de milioane de RON, o valoare de 11 ori mai mare decât profitul.

Același lucru s-a întâmplat și-n următorul an, profitul brut înregistrat a fost de aproape 40 de milioane, iar bonusurile au fost de trei ori mai mari – adică 131 de milioane.

Anul acesta documentele interne arată că bonusurile alocate angajaților din Regia Pădurilor au atins cele mai mari valori din ultimii ani  – 172 de milioane de RON – în condițiile în care și profitul brut înregistrat a fost 516 milioane.

Primele și bonusurile sunt negociate prin contractul colectiv de muncă și, conform documentelor, includ trei categorii de bonificații – prime de vacanță, premii ocazionale  și alte premii decât cele ocazionale.

Conform documentelor sindicale, premiile ocazionale se acordă cu ocazia Sărbătorilor de Paște, Crăciun și Ziua Silvicultorului, cu mențiunea că de Crăciun și Paște valoarea primelor este de 600 de RON.

Surse din cadrul Romsilva au explicat că primele acordate anul trecut în noiembrie și decembrie (când bonusurile propuse pentru unii directori de regională au ajuns la aproape 10.000 de euro) se încadrează în categoria primelor altele decât cele ocazionale, conform Contractului Colectiv de Muncă premierea se face numai pentru „salariații care au obținut salarii deosebite ce se concretizează în îmbunătățirea activității și organizarea muncii„.

Bonusurile anuale acordate angajaților depășesc nu doar profitul anual, dar și sumele de bani acordate de Ministerul Mediului pentru accesibilizarea pădurilor, construirea de noi drumuri și întreținerea celor existente.

Asta în condițiile în care în ultimii ani în industrie se discută despre cantități mari de lemn care se acumulează în pădurile României și unde sunt imposibil de realizat lucrările silvice în lipsa infrastructurii.

În 2020 și 2021 de exemplu, MMAP a alocat 209 milioane RON pentru construcții de drumuri forestiere noi, refacerea căilor existente și proiectarea de noi drumuri. Spe comparație, bonusurile RNP pentru cei doi ani ajung la 264 de milioane de RON.

Săptămâna trecută economedia.ro a publicat un articol în care a analizat primele de Crăciun acordate de companiile de stat.

Conform jurnaliștilor platformei online, Romsilva se află pe lista companiilor care nu au furnizat informații privind valoarea primelor oferite angajaților de sărbători, alături de companii precum Tarom, Romaero, Cuprumin.