Refugiatii ucraineni au deschis 30.000 de afaceri in Polonia

Olena Romanova a lăsat în urmă o afacere de succes într-un salon de masaj facial când a fugit din Ucraina în Polonia, după ce Rusia a invadat țara în februarie anul trecut.

Împreună cu trei parteneri de afaceri, femeia în vârstă de 52 de ani oferă acum același serviciu în Polonia – una dintre cele aproximativ 30.000 de afaceri care au fost deschise de refugiații ucraineni în Polonia de atunci.

„Ne-am dat seama că trebuie să ne dezvoltăm pentru a nu înnebuni”, a declarat Romanova, care a părăsit capitala ucraineană Kiev împreună cu una dintre fiicele sale în prima zi a războiului și a fost nevoită să își lase soțul în urmă.

Romanova este una dintre cei aproximativ un milion de ucraineni care trăiesc în prezent în Polonia.

Una din 10 noi afaceri deschise în țară este deținută de un ucrainean.

„A fost foarte dificil când am început să lucrăm aici, în Polonia, pentru că nu cunoști limba, legile. Nu cunoști industria, piața muncii, produsele și serviciile”, a spus ea.

La început, ea a spus că ea și coproprietarii ei „s-au tras unii pe alții în sus”.

„Nu sunt sigură că aș fi fost capabilă să fac acest lucru dacă aș fi fost aici singură, bazându-mă pe starea mea psihologică”, a spus ea.

O cincime din afacerile ucrainene deschise in Polonia sunt în domeniul construcțiilor. Un număr mare de întreprinderi sunt în domeniul tehnologic, iar restul sunt în domeniul serviciilor, cum ar fi saloane de coafura.

Karina Synevych, în vârstă de 36 de ani din Kiev, lucrează pentru popularul lanț ucrainean de restaurante de pește Chernomorka, care a deschis acum două filiale în Varșovia.

Ea a declarat că începerea și desfășurarea unei afaceri în Polonia este mai organizată și mai transparentă decât în Ucraina.

În Polonia, durează mai mult. În Ucraina, poți deschide totul mai repede, dar există mai mult haos”, a spus ea.

Când primul Chernomorka s-a deschis în Varșovia, în decembrie, primii clienți au fost toți ucraineni care au lăsat comentarii despre plăcerea de a găti acasă și de a vorbi în limba lor maternă.

„Pur și simplu am plâns când le-am citit”, a spus ea.

Treptat, ucrainenii au început să își aducă prietenii polonezi, iar acum majoritatea clienților sunt polonezi.

Cel mai mare serviciu poștal din Ucraina, Nova Poshta, deservește acum și marea comunitate ucraineană din Polonia. Acesta și-a deschis primul punct de vânzare în Polonia în octombrie, sub numele Nova Post, care permite clienților să trimită și să primească rapid colete către și dinspre Ucraina.

„În prezent, există șapte sucursale în Varșovia și avem 34 de sucursale în întreaga Polonie”, a declarat șeful filialei poloneze a companiei, Evgen Tafiychuk, în vârstă de 34 de ani.

Maryna Ivanova, o antrenoare de fitness care a venit la oficiul poștal din Varșovia pentru a ridica un colet, folosește serviciul în mod regulat.

„De exemplu, astăzi am comandat cămăși ucrainene brodate. Cumva, am vrut să sprijin un producător ucrainean”, a declarat femeia de 30 de ani.

„De asemenea, trimit o mulțime de lucruri către armată prin Nova Poshta. Prietenii mei le primesc în Odesa și le înmânează băieților. Este foarte rapid și convenabil”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *