Refugiații din Ucraina au gătit de Crăciun, la Iași

vlcsnap-2022-12-27-13h54m21s337

Lectie de umanitate din partea refugiatilor de la Iasi. Sute de portii cu mancare au fost pregatite de Craciun de ucrainenii care locuiesc in Centrul din Nicolina pentru persoanele fara adapost. Oamenii spun ca bucuria de a darui este foarte mare si chiar daca se afla departe de casa.

În total, din ajunul Crăciunului şi până acum, la Iaşi, la Centrul de asistenţă umanitară şi socială pentru refugiaţi Nicolina au fost gătite 500 de porţii de mâncare ucraineană şi românească. Mâncarea a fost dăruită refugiaţilor ucraineni şi oamenilor fără adăpost din Iaşi.

De asemenea, alte 100 de porţii au fost oferite oamenilor fără adăpost, în a doua zi de Crăciun. În ajunul Crăciunului peste 100 de portii de mâncare – ciorbă de afumătură şi tochitură moldovenească, au fost gătite pe terasa centrului şi distribuite la adăpostul pentru oamenii străzii de la Baia Publică Iaşi şi în locurile din oraş unde între ruinele unei foste fabrici locuiesc câteva familii.

Echipa centrului a asigurat coordonarea şi a muncit cot la cot cu ucrainenii. Au participat mai ales cei care stau în centru de mai mult timp. Unii dintre ei nu au mai gătit de peste 200 de zile, de când şi-au pierdut casele, şi bucuria lor a fost foarte mare.

„Cand ai 100 de guri de hranit trebuie sa incepi de dimineata. Aici a inceput pregatirea borsului ucrainean”, a spus o bucatareasa.

În Centru sunt oferite servicii de asistenţă umanitară – Informare, cazare, masă, traducere, suport prin donaţii şi servicii de asistenţă socială, asistenţă psihologică, socio-educaţionale, socio-medicale şi suport pentru integrare pentru refugiaţii ucraineni.