Reforma pensiilor speciale, amânată pentru la toamnă. România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro

Reforma pensiilor speciale nu va mai fi adoptată luna aceasta. Modificările la lege, necesare după decizia Curții Constituționale, trebuie discutate mai întâi cu oficialii de la Bruxelles. Miniștrii pregătesc zilele acestea ultimele amendamente la această lege.

Impozitul de 15% pentru partea de necontributivitate ar putea fi mai mare şi va trebui aplicat tuturor pensiilor de serviciu şi militare şi nu numai magistratilor, asa cum prevede acum legea. Judecatorii CCR au declarat neconstituționale şi alte aspecte: pensiile în plata nu pot fi recalculate pentru că afectează securitatea juridică, iar baza de calcul care a fost stabilită de Parlament poate să afecteze modul de funcționare al instanțelor.

Deși aleșii promiteau o sesiune extraordinară în august pentru adoptarea reformei, planurile coaliției au fost date peste cap de calendarul discuțiilor cu reprezentanții Comisiei Europene. Ministrul Muncii va avea saptămâna viitoare întâlniri tehnice cu oficialii europeni, iar reforma va fi adoptată în septembrie. Romania riscă să piardă 1,4 miliarde de euro dacă nu adoptă legea pensiilor speciale.

Sursa observatornews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *