Recursul compensatoriu, între șaradă și violențe crunte

Sharing is caring!

Administratia Nationala a Penitenciarelor a anuntat ca de legea recursului compensatoriu, de la intrarea sa in vigoare pana la sfarsitul anului trecut, au beneficiat peste 14 mii de detinuti , dintre care peste 11 mii au fost pusi in libertate ca urmare a admiterii cererii de liberare conditionata de catre instante.  Intre timp, numarul infractiunilor prin violenta a crescut drastic la noi in tara. Atentie, urmeaza imagini cu puternic impact emoțional.

Un batran a fost lovit ieri cu bestialitate in scara unui bloc din zona centrala a Galatiului. Acesta a fost urmarit de un barbat, dupa ce a retras o suma de bani la un ATM din zona. Politia l-a identificat pe agresor, acesta fiind un recidivist de 36 ani eliberat din penitenciar in baza legii recursului compensatoriu. Imaginile au fost postate pe pagina Federației Naționale a Sindicatelor din Administrația Penitenciarelor.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader a postat astazi, pe Facebook, un mesaj în care aduce noi precizări cu privire la recursul compensatoriu, în contextul criticilor la adresa sa cu privire la eliberarea unor deţinuţi violenţi care au recidivat. El explică parcursul adoptării Legii privind recursul compensatoriu ‘pe înţelesul tuturor’ şi afirmă că actul normativ a fost iniţiat de fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună, avizat favorabil de CSM şi modificat apoi în Parlament.

Tudorel Toader despre recursul compensatoriu

‘Concluzionând. Proiectul de lege a fost iniţiat sub guvernarea anterioară. CSM a considerat faptul că pentru a fi efective cele 3 zile pot fi considerate ca fiind efectiv executate, în locul unui beneficiu la liberarea condiţionată. Senatul şi-a însuşit propunerea venită de la CSM. Camera Deputaţilor a înlocuit cele 3 zile cu 6 zile considerate ca fiind executate la fiecare 30 de zile de executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare. Ministerul Justiţiei nu a fost de acord cu modificările propuse, luând în considerare şi studiul de impact primit de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Camera Deputaţilor a extins beneficiul şi pentru alte criterii. Curtea Constituţională a fost sesizată în controlul a priori. Ministerul Justiţiei s-a exprimat în sensul că legea este neconstituţională’,  se arată în finalul mesajului publicat de Tudorel Toader.

Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, i-a raspuns lui Tudorel Toader tot astazi, pe facebook.  Aceasta susține că Toader joacă rolul de figurant în guvernul PSD – ALDE, în condițiile în care nu își asumă responsabilitatea pentru forma finală în care a fost adoptat recursul compensatoriu.

Raluca Pruna contraataca

“Adrian Baboi pune punctul pe i: responsabilitatea pentru legea recursului compensatoriu asa cum a fost adoptata este in Parlament. Efectele pe care le vedem sunt consecinta unor amendamente facute in Comisia Juridica din Camera. Uitati-va bine la poze, pentru ca responsabilitatile sunt ale unor deputati care au nume, prenume si chipuri. Si care lucreaza pe banii nostri.

Iar daca unui domn pe nume Toader care se poarta ca figurant in guvernul PSD/ALDE nu ii place ce a iesit, propun sa devina Ministru al Justiției si sa isi asume responsabilitatea acestei demnitati extraordinare. Sa propuna proiecte, sa se bata (in argumente) in Parlament pentru ele. Greu, stiu…”, a scris Raluca Pruna pe Facebook.

shares