Rectorii universitatilor iesene vor autostrada A8

autostrada

Rectorii celor 5 universitati de stat din Iasi au semnat o scrisoare deschisa prin care se alatura demersului de construire a autostrazii A8. Documentul va fi transmis la Consiliul Uniunii Europene  si a fost semnat de Dan Cascaval, rectorul Universitatii„ Gh. Asachi”,  Tudorel Toader, rectorul Universitatii „ Al. I. Cuza”, Aurel Balaita, rectorul Universoitatii de Arte, Gerard Jitareanu rectorul Universiatatii de Agronomie si Medicina Veterinara si Viorel Scripcaru, rectorul UMF.  

Acestia au solicitat respectarea legii 291/2018 care prevede aprobarea obiectivului de investitii pentru Autostrada Ungheni-Iasi-Tg. Mures. In opinia rectorilor, autostrada A8 este cruciala pentru reducerea decalajelor fata de celelalte regiuni ale Uniunii Europene. In plus, ar ajuta enorm la dezvoltarea regiunii de Nord Est a Romaniei.

„Este convingerea noastră că, alături de autostrada A7 care asigură conectivitatea pe axa Nord-Sud, autostrada A8 de la Iaşi la Târgu Mureş reprezintă o componentă strategică pe axa mediană Est-Vest, fără de care dezvoltarea economică a Regiunii Nord-Est a României şi atenuarea uriaşelor decalaje faţă de celelalte regiuni ale Uniunii Europene nu sunt posibile. Acest punct de vedere este susținut şi de prezenţa acestor două obiective majore de investiţii pe coridoarele de transport TEN-T CORE, precum şi de includerea lor în Master Planul General de Transport al României”, au precizat reprezentanţii celor cinci universităţi în scrisoarea deschisă