Record pe piața muncii. Aproape 103.000 de joburi au fost disponibile în perioada iunie-august 2021

locuri de munca job

Vara aceasta s-a înregistrat cel mai mare număr de locuri de muncă disponibile din ultimii trei ani. Astfel, în lunile iunie-august 2021, au fost cu 16% mai multe joburi față de 2019 și cu 38% mai multe față de 2020.

Bucureștiul rămâne orașul cu cele mai multe locuri de muncă, circa 42.600, urmat de Cluj, Timișoara și Brașov, care au totalizat peste 43.000 de joburi disponibile, oferta de muncă din cele trei orașe depășind-o pe cea din Capitală.

Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.: „Sezonul estival, de regulă, este una dintre cele mai liniștite perioade ale anului în ceea ce privește oferta de locuri de muncă, dar și în ceea ce privește aplicările, având în vedere că o mare parte dintre candidați sunt în concedii și nu sunt atât de preocupați de zona profesională. Însă, în ultimele luni, odată cu ridicarea progresivă a restricțiilor impuse de pandemie, piața a înregistrat un boom: angajatorii recrutează în acest moment cu motoarele turate la maximum, iar candidații, la rândul lor, sunt mai flexibili când trebuie să-și aleagă un job și mai deschiși să facă schimbări în carieră.”

Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulți angajați au fost Vânzări, Prestări servicii, Industria alimentară, Transport/Logistică, Call-center/BPO și Producție. Totodată și oferta de joburi în străinătate este ridicată, de 12,4% din locurile de muncă disponibile. Din totalul aplicărilor în perioada iunie-august, doar 1% au fost pentru acestea.

Numărul de aplicări vara aceasta, de 3,1 milioane, a fost cu 30% mai mare față de aceeași perioada din 2019. Cei mai activi candidați sunt cei din categoria 25-35 ani, urmați de cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani. La coada clasamentlui se află categoria de vârstă 45+, candidați care, de altfel, întâmpină provocări atunci când își caută un loc de muncă, potrivit unui studiu realizat recent de eJobs România.

Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România: „Totodată, deși așteptarea era ca numărul de locuri de muncă remote să crească, acesta se menține la un nivel similar cu cel de anul trecut, companiile dorindu-și ca, după un an și jumătate petrecut predominant în mediul online, să-și readucă echipele la sedii și să recupereze sincopele de comunicare produse în această perioadă. În același timp însă, față de vara lui 2019, oferta de joburi remote a înregistrat o creștere semnificativă, de la 1% la 4,8%. În plus, ne așteptăm ca în toamnă numărul de locuri de muncă să crească, având în vedere că, de regulă, în această perioadă companiile inițiază diverse noi proiecte care necesită întregirea echipelor.”

În acest moment, peste 33.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe eJobs.