Record de pacienti dependenti de alcool in Iasi

camera de garda

Numarul persoanelor dependente de alcool a crescut dramatic la Instititul de Psihiatrie Socola din Iasi. De la inceputul anului si pana acum, 1800 de pacienti au avut nevoie de consiliere psihiatrica din partea specialistilor.  Grav este ca numarul pacientilor tratati pana in prezent este egal cu cel al bolnavilor diagnosticati pe tot parcursul anului trecut.

Dependent de alcool de mai bine de 10 ani de zile, unul dintre pacientii internati la Institutul de Psihiatrie Socola povesteste chinurile prin care a trecut, pana sa ajunga la terapie. Si-a pierdut locurile de munca si a alungat rand pe rand, fiecare membru al familiei. Strigatul de ajutor a venit dupa ce a vrut sa se sinucida.

Cand am aflat de diagnostic, acum 10- 12 ani, atunci imi era doar familia alaturi, atunci am ajuns pentru prima data la spitalul acesta, de aici am mers la un centru pentru dependenti de alcool. Mi-a fost alaturi sora mea, parintii, fosta sotie, am ascultat cat am ascultat, dar nu am ascultat pana la capat sa fac abstinenta totala fata de alcool si atunci s-a intamplat exact ce a spus domnul doctor, usor usor am indepartat, am pierdut serviciu dupa serviciu, pana la idei de sinucidere cum ama ajuns acum, aproape singur. Si acum imi trebuie foarte mare vointa si chiar sa ascult ca litera de lege si tratamentul la sange, sa pot sa imi fac alti prieteni, alt drum”, a spus un pacient.

In triajul Institutului de Psihiatrie Socola ajung zilnic astfel de pacienti alcoolici, care au nevoie de ajutor. Pentru fiecare persoana dependent de alcool, statul aloca cel putin 1800 de lei pentru tratament. Doar o parte din pacienti sunt constienti ca au o problema si accepta sa intre in programe de reabilitare.

Ovidiu Alexinschi – Psihiatru: „Din tot felul de cauze, nu este o cauza anumita. Fiind si o regiune viticola, cu o productie foarte mare la nivelul gospodariei cu fel de fel de instalatii artizanale, cu multe distilerii, consuma foarte mult alcool neaccizat. Ce am obrsevat, a scazut varsta de la care incep sa apara problemele si s-au complicat foarte mult afectiunile somatic asociate”.

De multe ori, dependentii de alcool sunt adusi de catre rude, in stari de sevraj si au fost cazuri in care au bruscat si personalul medical.

Tudor Ciuhodaru – medic: „Sunt costuri importante, la unele nici macar nu se vad. Vorbesc despre cele legate de mobilizarea personalului. Un pacient in coma alcoolica este evaluat de doi – trei medici pe traseu. Sunt 4-5 asistenti care deserves asistenta de urgent si nu mai vorbesc despre echipa care trebuie sa-l transporte sis a-l monitorizeze pe acest pacient”.

In Moldova exista 11 grupuri de suport pentru dependendentii de alcool. In cadrul intalnirilor, oamenii primesc tratament terapeutic si consiliere psihologica. In ultimii 14 ani, peste 1200 de familii au cerut ajutor si au reusit sa ii scape, pe cei dragi, de astfel de adictii.