Reconciliere istorica intre Iran si Arabia Saudita mediata de China

acord china

„Lumea nu inseamna doar razboiul din Ucraina”, a anuntat Wang Yi, directorul Biroului Comisiei pentru afaceri externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, dupa ce a mediat acordul dintre Iran si Arabia Saudita, care au decis sa reia legaturile diplomatice.

„Aceasta este o victorie pentru dialog, o victorie pentru pace”, a declarat Wang, adăugând că a oferit o „veste bună si semnificativă” pentru lumea turbulentă de astăzi și a trimis un semnal clar.

Wang a făcut aceste remarci reporterilor după ce a găzduit un dialog între cele două țări din Orientul Mijlociu la Beijing.

Arabia Saudită și Iranul au convenit să restabilească relațiile diplomatice și să își redeschidă ambasadele și misiunile în termen de două luni după discuțiile mediate de China. De asemenea, au convenit să organizeze discuții între miniștrii de externe pentru a aranja un schimb de ambasadori și pentru a explora modalități de consolidare a relațiilor bilaterale.

Cu China ca gazdă și sponsor, Arabia Saudită, condusă de consilierul pentru securitate națională Musaad bin Mohammed Al-Aiban, și Iranul, condus de secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională, amiralul Ali Shamkhani, au purtat discuții la Beijing între 6 și 10 martie.

În cadrul informării reporterilor cu privire la semnificația discuțiilor, Wang a declarat că, pe lângă criza ucraineană, există multe probleme legate de pace și de mijloacele de trai ale oamenilor care necesită atenția comunității internaționale și care trebuie să fie abordate în mod corespunzător de către părțile implicate în timp util.

S-a dovedit că, indiferent cât de complexă este problema și cât de acută este provocarea, atâta timp cât părțile pot purta dialogul pe picior de egalitate în spiritul respectului reciproc, vor găsi soluții acceptabile pentru fiecare parte, a spus el, referindu-se la avansul realizat între Riad și Teheran, considerate „rivale pe termen lung în Orientul Mijlociu”.

„Orientul Mijlociu este pentru popoarele din Orientul Mijlociu, iar soarta sa ar trebui să fie în mâinile popoarelor din Orientul Mijlociu”, a spus Wang.

Înaltul diplomat chinez și-a exprimat, de asemenea, convingerea că țările din regiune vor acționa în spiritul independenței, vor consolida solidaritatea și cooperarea și își vor da mâna pentru a construi un Orient Mijlociu mai pașnic, mai stabil și mai prosper.

Arabia Saudită a întrerupt legăturile diplomatice cu Iranul la începutul anului 2016, ca răspuns la atacurile asupra misiunilor diplomatice saudite din Iran, după ce regatul a executat un cleric șiit.