Recomandări pentru un concediu liniștit

foto_plaja

Suntem in plin sezon estival si multi dintre noi, ne pregatim sa plecam in concediu, iar pentru confortul nostru optam sa mergem cu masina. În aceasta situatie polițiștii ieșeni, vin cu o serie de recomandări pentru a putea preveni incidentele neplăcute.

Odata cu vacanta marea copiilor, o buna parte dintre ieseni se pregatesc de concediile mult asteptate. De accea, politistii vin in sprijinul nostru cu cateva sfaturi pentru o calatorie in siguranta si fara incidente.

”Dacă porniți la drum, țineți cont de recomandările Poliției Rutiere Ieşene și respectați indicațiile polițiștilor rutieri aflați în teren. Dacă plecaţi în concediu cu maşina, pentru a ajunge în siguranță la destinație, Poliția Rutieră Ieşeană vă recomandă: Interesați-vă înainte să porniți la drum cu privire la traseul pe care urmează să-l parcurgeți.
Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi țineți cont de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.

Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase. Respectaţi regimul legal de viteză! Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România”, au declarat reprezentanții Inspectoratului de Politiei Judetean Iasi.

Totodata, politistii reamintesc soferilor ca este interzis consumul bauturilor alcoolice inainte de a urca la volanului unei masini, o imbibatie mai mare de 0,8 grame pe litru fiind considerata infractiune.

”Vă reamintim că, în ţara noastră, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană având o imbibaţie alcoolică în sânge de peste 0,8 g/l este considerată infracţiune. Sub această valoare, fapta constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Pe autostrăzi, semnalizați din timp intenţia de schimbare a benzii de circulaţie, nu folosiți banda de urgență și conduceți cu atenție sporită.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere”, au mai adaugat politistii.

Nici pietonii nu sunt scutiti de recomandari. Acestia sunt sfatuiti sa-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.