Recoltă slabă de porumb. UE ar putea înregistra cel mai scăzut volum din ultimii 15 ani, din cauza secetei

porumb

Recoltarea porumbului din Uniunea Europeană este în plină desfășurare, iar lucrările de pe teren confirmă pagubele produse de seceta care, potrivit analiștilor, ar urma să ducă la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani al recoltei, transmite Reuters.

Seceta și valurile de căldură succesive din Europa au afectat porumbul în timpul perioadei esențiale de creștere din timpul verii.

„În Uniunea Europeană, impactul secetei de vară, în ciuda unor reprize de ploaie, a făcut ca perspectivele privind randamentul culturii să fie slabe”, a anunțat organismul de monitorizare a culturilor AMIS.

Vinerea trecută, Comisia Europeană a precizat că recolta de porumb a blocului comunitar UE a ajuns la 55,5 milioane de tone, unii analiști avertizând că ar putea fi cel mai scăzut volum din 2007 încoace.

Cea mai afectată ar fi Ungaria. Ministerul agriculturii estimând o scădere de 50% față de 2021, la 3 milioane tone.

Comisia se așteaptă ca importurile totale de porumb din UE în 2022/23 să se ridice la 21 de milioane de tone, un nivel record al ultimilor patru ani.

În Franța, unde se așteaptă cea mai scăzută producție din ultimele trei decenii, culturile neirigate, care reprezintă două treimi din suprafața plantată, au fost cele mai afectate.

Organizația AGPM a anunțat, săptămâna aceasta, o producție de 10 milioane de tone, în conformitate cu estimările pieței și sub previziunile Ministerului Agriculturii de luna trecută, de 11,3 milioane de tone, care ar reprezenta cel mai scăzut nivel din ultimii 32 de ani.

În România, care concurează cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE, recolta este afectată în diferite grade.

„Porumbul a fost cel mai afectat de secetă în acest an, deși în zonele unde am putut menține temperaturile adecvate prin irigații randamentele sunt în regulă”, a declarat pentru Reuters ministrul român al agriculturii, Petre Daea.

El nu a oferit date exacte despre producție, dar a spus că recolta ar putea să acopere nevoile interne, reducând exporturile.

În Italia, datele arată că recolta a scăzut cu aproximativ 40% față de anul trecut, a declarat Lorenzo Bazzanam, economist șef al grupului agricol Coldiretti, adăugând că unele câmpuri au fost abandonate din cauza secetei.

În Germania, unde recolta se apropie de finalizare, se estimează o scădere de 19%, până la aproximativ 3,5 milioane de tone, spun analiștii.

În Polonia lucrurile stau altfel. Analiști se așteaptă ca producția de porumb să o depășească pe cea de anul trecut, care urmare a majorării suprafețelor cultivate și a impactului moderat al secetei.