Reabilitarea Filarmonicii, încă pe hârtie

Reabilitarea Filarmonicii ieșene rămâne în continuare o prioritate pentru aleșii județeni. Doar că singurii pasi facuți pentru reabilitarea cladirii au fost pe hârtie. Până acum, a fost depuăa cererea de finanare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care va acoperi parțial costurile consolidării și renovării monumentului istoric. De asemenea, autoritățile fac demersuri pentru a se obține finanțare și prin Agenția de Dezvoltare Regionala Nord-Est.
În sedința de astăzi a Consiliului Județean s-a discutat despre reînoirea documentației tehnice necesare restaurării celor două clădirii ale Filarmonicii Moldova. Deși, de mai bine de trei ani, Filarmonica a intrat în subordinea Consiliului Județean, abia anul acesta s-a luat decizia de consolidare a imobilului, care sta să cadă peste artiștii ieșeni.
„În cazul filarmonicii ieșene, Consiliul Județean Iași este astăzi pregătit cu întreaga documentație și evident suntem la nivel de autorizație de construire. Chiar mâine vom merge la ADR Nord-Est, unde vom avea discuții dacă vom putea să depunem spre finanțare Filarmonica ieșeană și pe noul port, pentru că ne-am dorit foarte mult să avem un proiect eligibil cu o cofinanțare cât mai mică din partea Consiliului Județean Iași. După cum bine știți, Filarmonica ieșeană este depusă astăzi prin finanțare la PNNR, urmând ca să așteptăm și de acolo rezultatul. Până astăzi suntem conform planului, doar că stringent pentru comunitatea noastră este să terminăm cât mai repede realizarea si reabilitarea acestui monument istoric”, a declarat Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Momentan, fondurile care sunt alocate pentru reabilitare vin din surse europene.
„În momentul de față, sursa de finanțare, cea pe care ați văzut-o în proiect este cea din fonduri europene. Din păcate noi nu am fost mulțumiți, data trecută în ședința de plen, când s-a aprobat acest proiect, dar având în vedere tangența și necesitatea reabilitării clădirii Filarmonicii, gupul PSD a fost de acord cu acest proiect, deși nu este forma ideală pe care ne-am dorit-o, din punct de vedere a finanțării. Din păcate, această linie de reabilitare termică, despre care face vorbire proiectul de hotărâre și în consecință pe care s-a depus proiectul de finanțare, nu este cea specifică reabilitării unei clădiri ca Filarmonica, ci este mai degrabă specifică unor clădiri de mai mică advengură și care vizează reabilitarea termică a acestor clădiri”, a declarat Cristian Stanciu, lider grup PSD în CJ Iași.
Pentru actualizarea documentaţiei tehnice necesare restaurării celor două clădirii ale Filarmonicii Moldova pe care Consiliul Judeţean s-a angajat să le refacă este necesara alocarea a încă 245 de mii de lei, pe lângă cei 580 de mii stabiliti iniţial.