Războiul nervilor la români

WhatsApp Image 2022-03-09 at 18.57.38 (1)

Frica de război și lipsa de încredere în autorități au produs mai multe psihoze în rândul românilor. Mai întâi au vrut să rupă rafturile farmaciilor căutând iodură de potasiu, de teama unui incident nuclear. Apoi au cumpărat valută masiv și au făcut programări la serviciile de pașapoarte, pentru a fugii din țară dacă izbucnește războiul. În acest război al nervilor, românii au reacționat neașteptat miercuri seara, când s-a creat isteria creșterii prețurilor la carburanți. Specialiștii susțin că românii acționează impulsiv și uneori fără logică.

Panica creată de scumpirea carburanților, arată încă o dată, că românii nu sunt informați despre ceea ce se întâmplă pe piața economică. Deși costul carburanților a crescut, prețul petrolului la nivel mondial, a înregistrat scăderi de până la 12%.

Dan Chirleșan – economist

„Scumpirea sau ieftinirea unor produse este o reacție normală a pieții. Atunci când produsele devin rare, ele se scumpesc. În cazul scumpirii carburanților din ultimele zile, trăim de fapt un alt paradox. Deși pe piața mondială prețul petrolului a scăzut, în România, și aveam să aflăm ulterior că și în Bulgaria, pe fondul unor mesaje de tip fake-news sau mesaje care aveau ca menire să vadă care este rezistența noastră la stres și la fals. Românii au acționat haotic și au produs acele cozi istorice, pe care nu le mai văzusem de pe vremea răposatului Ceaușescu, în fața stațiilor de vânzare a carburanților.”

Creşterea preţurilor la petrol şi la gaze va conduce la o creştere generalizată a preţurilor, investiţiile vor stagna sau se vor orienta spre zone mai stabile, și se vor înregistra și reduceri la nivelul importurilor şi al exporturilor.

Dan Chirleșan – economist

„Pe fondul războiului din Ucraina și a blocajului pe care Uniunea Europeană la instituit cu privire la anumite produse care erau furnizate din federația rusă, vom asista la o creștere a anumitor prețuri, la anumite produse. Cu siguranță, dacă trebuie să alegem între a finanța mitraliera lui Putin sau a reduce robinetul produselor care veneau pe țeava Federației Ruse, noi avem o datorie morală de a fi alături de poporul ucrainean.”

Frica și anxietatea pot fi principalele motive pentru reacțiile românilor la isteria creata de creșterea preturilor la carburanți. Din pricina salariilor mici și a cheltuielilor care cresc de la o zi la alta, aceștia acționează impulsiv, fără să mai gândească „la rece”.

Roxana Prepeliță – medic primar psihiatrul

„Marea majoritate a românilor au acționat impulsiv la această știre și au format cozi interminabile la benzinării, ceea ce înseamnă că deja nivelul de stres e destul de ridicat, iar orice impuls din exterior, nu mai trece prin filtrul realității. Ca să putem să avem răbdare și să facem un calcul și să ne gândim cu ce avem de a face dacă s-ar întâmpla. Acționăm impulsiv și bineînțeles la o frică pe care o avem. Această frică persistă, o avem în spate, nu este diminuat nivelul de stres și atunci de asta acționăm în acest sens.”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat, vineri, că ANPC a dat amenzi de 950.000 de lei, iar ANAF a dat sancţiuni contravenţionale în sumă de 140.000 de lei, după controalele efectuate în urma majorării de preţuri la carburanţi, de miercuri.