Razboiul din Ucraina a produs una dintre cele mai mari crize umanitare din ultimii 77 ani

refugiati

Rusia care a lansat un război în Ucraina cu ajutorul regimului din Belarus, a provocat una dintre cele mai mari crize din Europa de la al Doilea Război Mondial, forțând sute de mii de oameni să devină refugiați.
Reprezentantul permanent al Poloniei la ONU, Krzysztof Szczerski, a declarat acest lucru luni la o sesiune specială a Adunării Generale a ONU.

„Nu există nicio îndoială că ne confruntăm cu una dintre cele mai mari crize umanitare din Europa de la al Doilea Război Mondial”, a spus diplomatul polonez.

El a subliniat că, criza a fost creată de agresiunea Rusiei „cu asistența regimului belarus al lui Alexander Lukașenko”. Potrivit ONU, aproximativ o jumătate de milion de oameni au părăsit deja Ucraina, iar aproximativ 300.000 dintre ei și-au găsit refugiu în Polonia, a spus ambasadorul.

„Suntem vecini și prieteni ai Ucrainei”, a spus diplomatul, adăugând că Polonia își lasă granițele deschise și depune eforturi la toate nivelurile, de la guvern până la cetățenii de rând, pentru a ajuta pe oricine are nevoie. Au fost înființate trenuri speciale, spitalele oferă îngrijiri de urgență și mii de mașini private din toată Polonia călătoresc la graniță pentru a-i duce acasă pe refugiați, a adăugat el.

Totodată, diplomatul a atras atenția asupra răspândirii dezinformarii despre presupusele discriminări rasiale și religioase la granița polono-ucraineană. „Aceasta este o minciună, aceasta este o insultă teribilă pentru noi”, a spus el.

„Polonia nu este probabil o superputere din punct de vedere al geopoliticii, dar vrem să fim o superputere din punct de vedere al solidarităţii, şi de aceea vrem să schimbăm în bine realitatea dură”, a spus diplomatul.

În același timp, el a subliniat necesitatea de a aduce un omagiu acelor ucraineni care își apără țara – nu numai soldații, ci și populația curajoasă, care lucrează și pentru a-și proteja orașele.