Razboiul din Orientul Mijlociu. Netanyahu a respins apelul lui Macron pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza

În Orientul Mijlociu, premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelul președintelui francez Emmanuel Macron pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza. Într-un interviu acordat BBC, Macron a declarat că nu există „nicio justificare” pentru bombardamente. El a recunoscut dreptul Israelului de a se apăra și a reiterat condamnarea de către Franța a acțiunilor „teroriste” ale grupării radicale Hamas.

În replică, Netanyahu a declarat că Hamas poartă „responsabilitatea pentru orice rău făcut civililor”. El a reamintit că mișcarea islamistă palestiniană a început războiul.

Consiliul de Securitate al ONU a eșuat din nou să ajungă la un acord asupra unei rezoluții comune privind conflictul. Reuniunea a început cu un minut de reculegere în memoria celor care au murit de partea israeliană și palestiniană. Directorul general al OMS a prezentat o imagine catastrofală în Gaza.

„Zeci de mii de cetățeni strămutați în interiorul țării trăiesc în spitale, familiile locuiesc în școli supraaglomerate și au nevoie disperată de alimente și apă. În Gaza, numărul morților a depășit deja 10.800. Aproape 70% dintre ei sunt femei și copii. În medie, la fiecare 10 minute, în Fâșia Gaza, un copil își pierde viața. Un milion și jumătate caută un loc unde să se ducă în Gaza, dar nu există niciun loc și niciun loc nu este sigur”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *