Războiul comercial al SUA ar putea devia mărfurile chinezești către piețele europene

Tarifele președintelui american Donald Trump ar putea determina China să vândă mai multe produse în Europa – chiar dacă aceasta înseamnă scăderea prețurilor. Unii analiști spun că acest lucru ar putea submina propriile industrii europene, care se luptă deja împotriva concurenței chineze.

Războiul comercial al SUA ar putea devia mărfurile chinezești către piețele europene

Războaiele comerciale inițiate de președintele american Donald Trump ar putea perturba comerțul mondial cu mărfuri, ceea ce înseamnă că Europa și-ar putea vedea piețele inundate de produse chinezești, potrivit unor analiști.

Este posibil ca Uniunea Europeană să fi exprimat o oarecare ușurare față de decizia lui Trump de miercuri de a-și suspenda amenințarea de a aplica taxe vamale fluctuante asupra mărfurilor străine care intră în Statele Unite.

CITESTE SI: China răspunde tarifelor record ale lui Trump reducând importul de filme americane

Dar acel moratoriu de 90 de zile nu se aplică importurilor americane din China, ceea ce lasă Europa cu întrebarea de unde va descărca gigantul asiatic stocurile pe care le-a vândut anterior pe piața americană.

UE, formată din 27 de națiuni, se numără printre zecile de economii cărora li se aplică acum un tarif de referință de 10% din SUA.

În schimb, exporturile chineze către Statele Unite se confruntă cu o taxă de 145%, ceea ce pune multe dintre aceste produse la îndemâna americanilor mai puțin bogați. 

Prin urmare, China ar putea încerca să vândă aceste mărfuri în Europa – chiar dacă aceasta înseamnă scăderea prețurilor. Acest lucru, spun unii analiști, ar submina industriile europene care se luptă deja cu concurența chineză.

„Această schimbare ar putea duce la noi rute comerciale și lanțuri internaționale de aprovizionare mai complexe”, a declarat Daniela Sabin Hathorn, analist senior de piață la Capital.com.

„Companiile ar putea începe să redirecționeze mărfurile chinezești… pentru a evita tarifele americane ”.

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat deja împotriva acestui risc, spunând joi că UE trebuie să ia în considerare consecințele indirecte ale deciziilor lui Trump. 

„Tarifele pentru China sunt uriașe… Există un risc potențial ca unele dintre aceste produse să fie deturnate, ceea ce va afecta în mod clar economiile noastre și va dezechilibra anumite sectoare și piețe”, a spus el.

El a cerut vineri UE să se protejeze de „fluxurile din țări terțe”.  Taxa pe mărfurile chineze ar „crește totuși presiunea concurențială asupra industriei europene, în special în sectoarele în care marjele sunt deja foarte strânse”, a subliniat Anaïs Voy-Gillis, specialist în afaceri industriale.

Sectorul siderurgic european, despre care ea a spus că este „deja în dificultate”, ar putea fi și mai slăbit. Aceasta a spus că vor fi expuși și producătorii europeni de aluminiu și panouri solare – unde China domină deja piața mondială.

Ministerul francez al industriei și energiei a declarat pentru AFP că produsele chimice și piesele vehiculelor vor fi și ele afectate. Aurélien Saussay, profesor la London School of Economics, a sugerat că „efectul net nu va fi neapărat atât de masiv pe cât s-ar putea imagina”.

Comparativ, a spus el, războiul comercial frontal al administrației Trump cu China ar putea „oferi UE un avantaj față de China pentru exportul în Statele Unite”. 

„Există, așadar, și efecte compensatorii”. 

Dacă ar exista un aflux semnificativ de produse chineze, Europa ar putea, la rândul ei, „să reacționeze prin introducerea de politici protecționiste”, a spus Saussay.

„De aceea ne-am petrecut ultimii 80 de ani evitând acest tip de ofensivă protecționistă”, a spus economistul.

„Intră repede în logica răzbunării, de care apoi devine foarte greu să te scapi”. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacționat marți subliniind „rolul esențial al Chinei în abordarea posibilelor deturnări comerciale cauzate de tarife, în special în sectoarele deja afectate de supracapacitatea globală”.

Liderii industriei și șefii companiilor au îndemnat, la rândul lor, Europa să rămână competitivă, concentrându-se în special pe „politicile de ofertă” și „simplificarea reglementărilor”, a declarat Alexandre Saubot, șeful lobby-ului industriei franceze, pe 3 aprilie. 

Standardele UE sunt utile și prin faptul că „protejează într-o anumită măsură piața europeană de bunuri de calitate inferioară”, a spus Voy-Gillis. 

De exemplu, piața europeană impune „standarde foarte înalte” pentru produse cosmetice, potrivit Emmanuel Guichard de la Federația Franceză a Industriei Frumuseții.

„Reglementarea și standardele de calitate înseamnă că nu există un risc atât de mare ca mărfurile chinezești să inunde piața”, a spus el.

Urmareste stirile TeleM Iasi si pe pagina noastra de Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *