Razboi in instanta intre UTI si Univ. Cuza

Sharing is caring!

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost înștiințată de departamentul juridic al instituției de învățământ superior de faptul că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a deschis o acțiune în instanță, așa cum anunțaseră anterior, în care revendică proprietatea asupra jumătății din Palatul Universitar din Copou în care își desfășoară activitatea Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

„Demersul Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iasi era unul previzibil, mai ales după postarea de la sfârșitul lunii august de pe site-ul universității. Este regretabil că nu a existat nicio intenție din partea conducerii UAIC de a discuta în prealabil această situație, nici la nivelul cel mai înalt, nici la alte niveluri ierarhice, așa cum ar fi normal într-un mediu academic, indiferent de finalitatea discuțiilor. Noi suntem pregătiți pentru ceea ce ne așteptam deja că va urma, respectiv un proces, și în mod evident că ne vom apăra încă o dată acest drept în fața organelor abilitate”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Intr-un mesaj al conducerii UTI se aminteste faptul ca Tudorel Toader incearca sa obtina un nou mandat de rector prin renuntarea la parteneriatul cu Universitatea Tehnica.

„Ne pare rău să constatăm faptul că, în ciuda mediului academic în care ne desfășurăm activitatea, nu am observat până acum nicio intenție și, în același timp, nu am primit nicio solicitare prealabilă, oficială sau neoficială, de a purta o discuție cu conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” pe subiectul Corpului A.

De asemenea, comunicatul în cauză, precum și declarațiile făcute cu alte ocazii de către domnul Rector Toader, conțin numeroase inexactități sau aspecte interpretabile. De exemplu se vorbește despre „proceduri administrative și juridice care trebuie clarificate”, cu privire la intabularea clădirii de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, dar se omite faptul că UAIC a contestat în anul 2001 același lucru, demersul fiind judecat de trei instanțe, iar în 2007 Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv si irevocabil solicitarea lor.

Într-un oraș prin excelență universitar, colegialitatea reprezintă o valență semnificativă a vieții noastre. Cu atât mai mult cu cât discutăm despre două universități care împart același spațiu. Din acest motiv, am răspuns de fiecare dată pozitiv solicitărilor conducerii UAIC de a acorda prin comodat spații Facultății de Chimie în corpul nostru din clădirea Palatului Universitar. Nu am solicitat niciodată (și nici nu am avut intenția de a face aceasta) evacuarea acestor spații de către colegii de la Facultatea de Chimie. Nu am solicitat acest lucru deși Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației de la TUIASI s-a dezvoltat mult în ultimii ani, are un număr în creștere de studenți și ar fi avut nevoie de mai multe spații didactice.

În ultima perioadă am aprobat anual, la nivelul conducerii universității, un contract de comodat pentru a permite Facultății de Chimie să își continue activitatea în spațiile din Corpul A aflate în proprietatea Universității Tehnice. Practic, până acum, UAIC a recunoscut dreptul de proprietate cu fiecare solicitare adresată pentru a prelungi acest contract de comodat.

Am constatat cu toții, din diferite medii, că universitățile din Iași au creat în ultimii ani un parteneriat consistent, bazat pe valorile academice, pe comunicare, fiind pusă și problema, la un moment dat, de creare a unui consorțiu al universităților ieșene. De aceea, regretăm faptul că domnul Rector Toader, după revenirea de la Ministerul Justiției, înțelege să își înceapă campania pentru al doilea mandat atacând tocmai acest parteneriat pe care noi, colegii de la cele cinci universități de stat, am încercat să îl consolidăm.

Răspunsul nostru este, în mod evident, acela că ne vom apăra dreptul perfect legal de proprietate în fața oricărei instanțe.”

shares