Ratele ieșenilor continuă să crească

Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, indicele ROBOR la 3 luni a urcat astăzi la 4,79% pe an, valoare care s-a mai înregistrat în luna aprilie a anului 2013. În funcție de acest indice se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. De când s-a declanșat conflictul din Ucraina, acesta se afla într-o continuă creștere.

Cu o zi în urmă, valoarea ROBOR la 3 luni era de 4,76%, iar astăzi acesta a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 9 ani. La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%. De la începutul anului, când era cotat cu 3,02%, indicele a crescut cu 57%, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României. Evoluția ROBOR este influențată de mai mulți factori dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală.

Dan Chirleșan – economist

„ROBOR-ul crește, cel puțin de un an și jumătate, în fiecare zi, iar de când a început războiul din Ucraina, creșterile sunt constante și doar în sus. Aș putea spune că putem să ne uităm la ROBOR care este un indice de referință al capitalului de împrumut pe piața interbancară, adică pe o piață unde acționează băncile comerciale între ele. Acest indicator ne arată cât de ușor se procură capitalul de împrumut. Având în vedere că avem o inflație care a sărit de două cifre, adică e peste 10% la finalul lunii martie. Pentru a tempera inflația trebuie să se acționeze și la capitalul de împrumut pentru că bani ieftini, înseamnă inflație ridicată.”

Economiștii susțin că deși creșterea este una ridicată, România nu este singura țară care se confruntă cu această situație. Și la nivel european, indicele a înregistrat creșteri uriașe.

Dan Chirleșan – economist

„Valoarea necesară pentru a face corecțiile poate să evolueze zi de zi. Eu spun cu precauție, nu dăm știri alarmiste, dar e cert că atâta timp cât există un surplus de masă monetară pe piață care trebuie asanat, valoarea creditării, pentru că dacă o să vorbim doar despre ROBOR o să-i faceți pe cei care au credite cu IRCC să creadă că ei sunt mai avantajați. Nu, peste tot în lume, creditarea a devenit un produs scump.”

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an, de la 2,5% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!