Rată mică de infectare cu COVID-19 la copii este concluzia medicilor infectionisti dupa 2 ani de pandemie

foto: gds
Statisticile arata ca numarul cazurilor de COVID-19 a fost mult mai mic la copii in comparatie cu cele inregistrare in randul adultilor. Medicii infectionisti au realizat studii pe baza cazurilor clinice prin care au constat faptul ca adolescentii si copiii au fost mai putin expusi infectiei cu coronavirus.
În cadrul Conferinței Naționale de Patologie Infecțioasă a fost dezbătut subiectul infecției cu SarsCoV-2 la copii și rata incidenței pe parcursul celor doi ani de pandemie.
dr. Ioana Florina Mihai, medic infecționist: „A fost observată într-o proporție foarte redusă la pacienții pediatrici, comparativ cu adulții, iar în rândul copiilor și a adultului tânăr rata de deces a fost de asemenea foarte scăzută, undeva de 0,5 % la nivel mondial. Copiii fiind astfel mai puțin susceptibili la infecție decât adulții, confirmările mai scăzute putând fi rezultatul unor factori cum ar fi evaluarea scăzută a cazurilor, susceptibilitatea mai scăzută precum și interacțiunile mai scăzute”.
Medicii infecționiști au analizat și factorii care au contribuit la un număr scăzut de infectări.
„Ei pot transmite, se pot îmbolnăvi și pot transmite infecția și altora dar s-a observat că ei sunt mai puțin infecțioși. Trebuie să avem în vedere măsurile de sănătate publică și sociale, și vorbim ca la adult de post COVID pediatric, rareori copiii putând prezenta boli severe cum ar fi sindromul inflamator multisistemic, o afecțiune inflamatorie rară, iar majoritatea copiilor se recuperează după tratament„, a completat medicul Ioana Florina Mihai.
Conferința Națională de Patologie Infecțioasă a avut loc online în perioada 30 iunie – 2 iulie 2022, și a fost organizată de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Asociația Institutul Pan-European de Cercetare “Prof. Dr. Vasile Luca”.