Raspunsul unui expert BNR pentru romanii cu rate la banca: „Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce!”

eugen radulescu1

Romania seamana cu un sat fara caini. Anul trecut, pe fondul cresterii ROBOR, clientii bancilor au fost indemnati sa treaca la indicele IRCC. Unii au reusit atunci sa-si scada ratele cu cateva sute de lei. Doar ca acum, ROBOR a scazut in timp ce valoarea IRCC s-a dublat. Chiar din prima zi a anului, romanii cu credite in IRCC au fost notificati ca le-au crescut ratele.

De la 1 ianuarie 2023, noul nivel al indicelui IRCC aplicabil în cazul creditelor consumatorilor este 5,71%, în creștere de la 4,06% la mijlocul lui 2022 și 2,65% după primul trimestru din 2022.

În acest context, expertul BNR Eugen Rădulescu are o declaratie mai mult decat nesimtita pentru romanii care nu mai fac fata din cauza cresterii ratelor. ”Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”, a transmis expertul BNR. Acesta sustine că nu este exclus ca oamenii care se plang căanu isi mai pot plati ratele, sa nu mai suporte cheltuielile si amintește de masura darii in plata.

In realitate, clientii care se adreseaza bancilor pentru a beneficia de prevederile acestei legi sunt trimisi la plimbare de angajatii bancilor intrucat „nu avem norme de aplicare a acestei legi”.

Una dintre soluțiile propuse de „experti” pentru romanii impovarati de ratele crescute ar fi reeșalonarea creditului.

Mai trebuie reamintita iesirea lui Mugur Isarescu din august 2022, cand la o lunga perioada dupa ce ROBOR a explodat, guvernatorul le-a transmis bancilor ca „au sarit calul”. „Au suprareacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul”, a mai spus atunci guvernatorul BNR. A doua zi dupa declaratia lui Isarescu, bancile au scazut indicele ROBOR.

Romanii sunt in continuare printre cei mai „jecmaniti” europeni, bancile practicand dobanzi record fata de alte tari din UE. In tari civilizate, statul nu permite ca oamenii sa fie pacaliti, ba chiar Islanda a avut in 2014 un program prin care au fost anulate partial creditele ipotecare ale locuitorilor.

Fiecarui debitor i s-a scazut pana la 26.000 de euro din suma datorata bancii. Parlamentul islandez aprobase o lege prin care debitorii pot solicita o anulare a datoriei in cadrul unui program finantat integral de stat.