Raport socant. Aproape 10 milioane de romani au plecat din tara

oameni

Intr-un raport al Ministerului Pentru Romanii de Pretutindeni, conform cifrelor comunicate de catre 70 misiuni diplomatice, numarul total al romanilor plecati este de 9,7 milioane de persoane.

Numarul exact este greu de estimat intrucat multi dintre acestia nu-si stabilesc domiciliul legal in tara gazda.

„Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii și când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, județene, comunale, spitale, investiția și existența unor condiții decente în sănătate și existența școlilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”, a declarat intr-o conferinta de presa ministrul Natalia-Elena Intotero.

Ministerul deruleaza 159 proiecte pentru romanii din afara, cele mai multe in Repoblica Moldova, Italia, Serbia si Spania.