Ramzan Kadyrov a anunțat ca uzina Azovstal din Mariupol, unde se ascund naționaliștii ucraineni, va fi preluata astăzi de armata rusa

Șeful Ceceniei, Ramzan Kadyrov, a declarat că uzina metalurgică Azovstal din Mariupol va fi, joi, sub controlul Forțelor Armate ale Rusiei.

„Astăzi, înainte de prânz sau după prânz, Azovstal va fi complet sub controlul forțelor armate ale Federației Ruse”, a spus Kadyrov.

Mesajul a fost postat pe canalul său de Telegram. Armata rusă a raportat anterior lupte în centrul orașului Mariupol. Pe 11 martie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat încercuirea Mariupolului de către unitățile Republicii Populare Donețk. Înainte de aceasta, armata Federației Ruse a raportat că a preluat controlul asupra unui număr de blocuri.

Pe 13 aprilie, Ministerul rus al Apărării a raportat că portul comercial din Mariupol a fost luat sub control și că peste 1.000 de soldați marini ucraineni care apără orașul au depus armele.

Pe 15 aprilie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat că la Mariupol uzina metalurgică poartă numele de „Ilici”.

Fabrica Azovstal a fost fondată în 1933. A fost una dintre cele mai mari întreprinderi metalurgice din Ucraina. În 2016, numărul de angajați ai fabricii a depășit 10 mii de oameni.

Pe 21 martie, șeful DPR, Denis Pushilin, a declarat că teritoriul uzinei Azovstal ocupă aproximativ 11 km. Fabrica are o rețea extinsă de tuneluri și pivnițe. Potrivit datelor oficiale, lungimea tunelurilor este de aproximativ 24 km.

S-a raportat că militarii Regimentului Azov al Gărzii Naționale a Ucrainei și marinarii ucraineni care au apărat Mariupolul s-au refugiat pe teritoriul uzinei.

Armata rusă au somat formațiunile ucrainene de la Mariupol să depună armele. Pe 19 aprilie, Eduard Basurin, reprezentant al Miliției Populare din RPD, a declarat că grupuri speciale au lansat un asalt asupra Azovstal.

Azovstal este o zonă industrială situată în centrul orașului (…) Din câte știu, o parte din grupurile de asalt care au fost special selectate pentru prelua această facilitate și-au început deja activitatea, Federația Rusă ne ajută bine în asta”, a spus Basurin la postul de televiziune Rossiya 24 (VGTRK).

Potrivit acestuia, zonele rezidențiale din Mariupol sunt controlate în totalitate de forțele DPR. Pe 16 aprilie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că întreaga zonă urbană a Mariupol a fost curățată de trupele ucrainene, inclusiv regimentul Azov și mercenarii străini.

Pe 19 aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat că următoarea fază a operațiunii ruse începe în Ucraina.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!