Rampa de la „Padurii”, unica si periculoasa

foto_CTP

V-ati gandit vreodata cat de greu le este vatmanilor sa struneasca tramvaiul in zona statiei Padurii? In fapt, este un loc unic in tara si in Europa, este  rampa pe care doar vatmanii curajosi accepta sa se aventureze. Panta coboara aproape 9 metri fata de nivelul soselei si , ca sa fie siguri ca tramvaiul este in siguranta,  vatmanii opresc  in varful dealului si asteapta pina cind vagonul din fata pleaca din statie.

Panta de la Statia Padurii, care face legatura intre cartierele Targu Cucu si Tatarasi, este singura si cea mai mare din tara noastra, pe care circula tramvaiele, spun specialistii Companiei de Transport Public din Iasi care ne explica ce inseamna de fapt, exploatarea unei astfel de declivitati.

In Europa mai exista o singura astfel de rampa, in orasul francez Marsilia, unde panta are o inclinatie asemenatoare. Insa la noi, tramvaiele circula greu si din cauza caii de rulare si a infrastructurii deficitare. Vatmanii circula cu maxima prudenta sporita, pentru a evita accidentele.

Pe aceasta ruta circula, zilnic, mii de oameni. Rampa are o lungime de 200 de m, calea de rulare nu a mai fost reabilitata de mai bine de 30 de ani, iar pe aceasta sina circula tramvaie vechi de cel putin 60 de ani. In aceste conditii, in zona au avut loc multe accidente.

Anul viitor, primaria vrea sa cumpere 32 de tramvaie noi, cu bani de la Uniunea Europeana. Citeva dintre acestea vor circula si pe rampa periculoasa.