Rafinăria de alumină calcinată din Tulcea, singura din țară, se închide. 500 de persoane vor rămâne fără loc de muncă

alum tulcea

Alum Tulcea, singura rafinărie de alumină calcinată din România, se va închide de la 1 august. Astfel, 500 de angajați, dintr-un total de circa 750 de salariați, vor fi concediați. Compania face parte din Grupul Alro, iar decizia s-a luat ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică, la gazele naturale și la certificatele de emisii de CO2 .

Uzina va păstra doar un grup cheie de specialişti pentru a efectua activităţi de cercetare-dezvoltare, logistică, întreţinere şi reparaţii pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă şi reînceperea producţiei atunci când condiţiile pieţei de energie se vor îmbunătăţi.

„Criza economică generată de pandemie a fost intensificată de criza energetică din 2021 ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor la electricitate și la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producție pentru alumina calcinată și aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată și livrată către ALRO”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General ALRO și Președinte al Consiliului de Administrație al ALUM.