Radu Stoleriu, elev la Colegiul National „Emil Racovita” a obtinut medalia de aur la Balcaniada de matematica

radu stoleriu

În perioada 28 iunie – 3 iulie 2022, la Sarajevo (Bosnia și Herțegovina) s-a desfășurat cea de a 26-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori (JBMO 2022). La JBMO au participat echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia – țări oficiale, precum şi echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina (echipa B), Croația, Franța, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan – țări invitate.

 În clasamentul neoficial pe națiuni, România a ocupat locul întâi cu 224 de puncte din 240 posibile, cel mai mare scor general pe echipe înregistrat în istoria competiției. Următoarele locuri de pe podium au fost ocupate de Serbia – 174 de puncte, respectiv Turcia – 166 de puncte.

Radu-Ionuț Stoleriu, clasa a VIII-a, elev la Colegiul Național “Emil Racoviță” din Iasi,  a obținut medalia de aur la această competiție, reușind să-și împlinească un vis și să aducă bucurie profesorului său, Cătălin Budeanu.

Povestea acestui rezultat minunat  a început când Radu era în clasa a treia și a participat la LERIS, concursul de matematica pentru elevii de clasa a patra organizat de colegiul unde învață acum. Atunci el a obținut cel mai mare punctaj și a câștigat dreptul de a urma clasele gimnaziale în această instituție. La solicitarea mamei lui, dar și dintr-o curiozitate a dascălului, a început colaborarea dintre Radu si domnul profesor C.Budeanu.

Au început mai mult în joacă, spune domnul profesor, Radu încercase să învețe singur materia de clasa a cincea, dar menirea dascălului a fost să-i explice corect. A fost o provocare și o mare responsabilitate, domnul Cătălin Budeanu a înțeles că Radu este un copil deosebit, a vrut în mod special să-i mențină interesul și pasiunea pentru matematică. Fiind în clasa a IV-a, Radu Stoleriu a participat la faza județeană a Olimpiadei de Matematică la clasa a V-a, obținând cel mai mare punctaj și calificându-se la faza națională unde a reușit să se clasese pe locul al treilea. În clasa a V-a participă la faza județeană a olimpiadei, obținând un rezultat remarcabil: se califică, cu punctaj maxim, la faza națională unde obține premiul al doilea.A urmat o pauză competițională datorită pandemiei apoi, în 2021, Radu Stoleriu se califică din nou la faza națională a Olimpiadei de Matematică și în lotul național, obținând la balcaniadă medalia de argint. Acesta a fost momentul când Radu a spus că visul lui este aurul la această competiție.

Anul acesta a obținut locul doi la faza națională a olimpiadei și, ca urmare a rezultatelor la probele de baraj, unde a obținut  de fiecare dată punctajul cel mai mare, este calificat în lotul național.

O echipa minunată, dascăl-elev, cu aceeași pasiune, matematica, cu aceeași îndârjire de a-și depăși limitele și de a-și realiza visele, așadar, un profesor de excepție și un copil minunat situează acum învățământul ieșean în vârful clasamentului învățământului național și balcanic.