Radonul, gazul radioactiv care ne omoară în casele noastre. Cum scăpăm de el?

778176-1553782609-pericolul-din-living-radonul-un-gaz-cancerigen-emanat-din-pardoseli-si-pereti

Cu toate că este prezent în foarte multe case ale românilor, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că este a doua cauză, după fumat, a cancerului pulmonar, doar câţiva cercetători clujeni atrag atenţia asupra pericolului radonului. În România, mor anual între 1.500 şi 1.800 de persoane de cancer pulmonar cauzat de radon, scrie Adevărul.

Radonul este un gaz radioactiv prezent în sol. Acesta pătrunde uşor prin fisurile din fundaţie şi pereţi, prin podele şi pe lângă tubulatura utilizată pentru instalaţii şi se acumulează treptat în aerul de interior, cauzând diferite afecţiuni pulmonare şi cancer. 

Radonul este un gaz radioactiv care provine din radiu care e generat de uraniu. Uraniul se transformă în radiu, iar acesta în radon. Uraniul se găseşte peste tot, există şi în unghia noastră o mică cantitate de uraniu, dar acolo unde e acumulat în cantităţi mari avem zăcăminte de uraniu. Uraniu există în sol pentru că solul e format din roci care conţin uraniu. Solul conţine uraniu, radiu şi degajă radon. În 4 zile radonul dispare, dar este produs tot timpul în sol, acesta fiind principala sursă de radon din locuinţe.

Un studiu publicat în 2006 (Residential radon and lung cancer, Darby S, Hill D, Deo H, Auvinen…) arată că 1% din totalul populaţiei Europei va dezvolta pe timpul vietii un cancer pulmonar din cauza expunerii la radonul din locuinţe. „Dacă comparăm cu fumatul (5%) acest procent este mic ,dar nu neglijabil”, spune Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului şi Datare Nucleară din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Studiul a fost realizat în Austria, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Analiza a fost făcută pe 7148 persoane cu cancer la plămâni şi 14.208 de persoane fără cancer la plămâni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atragea atenţia în 2009 (HANDBOOK ON INDOOR RADON- A PUBLIC HEALTH PERSPECTIVE) că „radonul este a doua cauză a cancerului pulmonar după fumat.”

Cum scăpăm de radon

„Cea mai eficientă metodă este instalarea sub podeaua casei a unui sistem de conducte de drenare. Sistemul e complicat pentru că trebuie să strici podeaua. Pe unele aparate de aer condiţionat scrie că elimină radonul, dar am verificat la producători şi nu au filtru de radon. Centrul a aplicat pentru un proiect european de realizare a unui sistem de ventilaţie inovativ, eficient energetic şi la un preţ rezonabil care să elimine radonul şi celelalte gaze vicioase din locuinţe”, a susţinut Constantin Cosma, directorul Centrului de Radioactivitatea Mediului şi Datare Nucleară.

Ne putem proteja de radon simplu, spun cercetătorii, aerisind în timpul zilei o dată la 3 ore, timp de 5 minute, toate camerele, sau prin sisteme de ventilaţie.

SURSA: Adevărul