Radiografia dezastrului din sportul iesean facuta de judoka Vladut Simionescu si deputatul Marius Bodea

11

Deputatul Marius Bodea, împreună cu Vlad Simionescu, cel mai bine clasat judoka român,  la masculin, în clasamentul mondial (wrl 34), recent campion național cu echipa C.S. Politehnica Iași, multiplu campion național, european și medaliat la campionatele mondiale, au tras un semnal de alarmă cu privire la colapsul în care se află sportul ieșean, în cadrul unei conferințe de presă.

”Prin intermediul acestei conferințe am vrut să tragem un semnal de alarma către toți oamenii din lumea sportului, ca acestia să înțeleagă că am ajuns la fundul prăpastiei în domeniul sportiv. Acest lucru s-a întâmplat pentru că cei care au condus primăria Iași,  indiferent cum s-au numit el în ultimii 28 de  ani, au folosit sportul și sportivii ca un instrument electoral, nu ca pe un domeniu vital pentru imaginea și sănătatea comunității noastre! Am ajuns astăzi ca toți sportivii mari să plece din Iași: sabrerii Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir și Alexandru Sirițeanu, care au fost vicecampioni olimpici în 2012, Boxerul Mihai Nistor, canotoarele Irina Dorneanu şi Mihaela Petrilă (cele mai cunoscute, toate cantotoarele valoroase au plecat). Acum și Vlad Simionescu este în aceeași situație, însă doar patriotismul local de care dă dovadă îl ține aici, doar dragostea lui de Iași, de comunitatea noastră și dorința lui de a lupta pentru Iași l-au făcut să refuze multiplele oferte externe care i s-au oferit. Deși tânăr, este un om puternic ce a avut curajul să vorbească fără nicio reținere”, a spus Marius Bodea.

”Am ajuns astăzi să nu avem o Sală Polivalentă ca lumea, care să poată găzdui o competițe internațională. Am ajuns astăzi să nu avem un bazin olimpic, doar piscine de agrement, în timp ce, spre exemplu, singura grupare care încearcă să lanseze înotul la Iaşi, CS Swim Junior, s-a antrenat la Roman, iar acum se antrenează cu copiii la piscine private! Cu toate acestea, a reușit performanțe notabile la nivel național! Am ajuns astăzi să nu avem un stadion modern. Stadionul Emil Alexandrescu este învechit, starea gazonului este jalnică, iar spectatorii au un grad scăzut de confort în tribune. Am ajuns astăzi să nu avem un centru de copii și juniori și o infrastructură de antrenamente pentru aceștia adecvată! Am ajuns astăzi să avem cea mai slabă finanțare de la Primărie pentru sport dintre orașele mari ale țării. Ca rezultat, Iaşul nu a avut nici măcar un sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, iar sportul de performanță și de juniori este, în acest moment, în colaps. Echipa de handbal masculin a fost retrasă din prima ligă, poziție la care a ajuns dupa 13 ani, și desființată! S-au desființat echipele de rugby și de baschet masculin și feminin. Echipa de fotbal se zbate în prima ligă doar pentru a salva retrogradarea. Asadar, nu este nici pe departe doar problema clubului de judo unde sunt eu legitimat ” , a spus Vlad Simionescu.

„Aceasta este imaginea sinistră a sportului ieșean după 20 ani cu aceeași oameni aflați la conducerea orașului, fără infrastructură pentru sport, cu un exod major de sportivi de performanță, cu cluburi sportive care trăiesc în anonimat. După atâția ani de minciuni, promisiuni neonorate și dezamăgiri, sper ca toți ieșenii care iubesc sportul, toți oamenii din lumea sportului să acționeze pentru că pur si simplu Iasul si iesenii merita mai mult, iar marile orase din Romania , altele decât Iași, au arătat că se poate. Sportivii valoroși așa cum este Vlad Simionescu, curtat de toate marile cluburi de profil din lume, reprezintă o carte de vizită a orașului nostru în toate colțurile lumii. Datorită oamenilor ca el, zeci de mii de străini au auzit pentru prima dată de Iași, au venit poate aici apoi să cunoască originile acestui mare campion. Și drept răsplată, cei ce conduc astăzi orașul sunt convins că trec în lista lor de priorități sportul undeva după poziția 50, în primele 10, la distanță foarte mare, fiind fasolea cu cârnați , concerte ce ne costă sute de mii de euro și multe alte asemenea ce nu aduc realmente deloc plus valoare adăugată locului ”, a continuat  Marius Bodea.

“ Cum credeți că mă simt eu ca sportiv de performanță, ce am luptat  cu steagul României în spate de zeci de ori la cele mai importante campionate de profil din lume, câștigând medalii de aur în numele țării și orașului de unde provin,  să văd cum se cheltuiesc sute de mii de euro pe un catarg , se găsesc bani mulți pentru tot felul de achiziții fără sens, iar pentru sportivii ieșeni ce fac performanță niciodată nu se găsesc soluții și bani pentru asigurarea minimală a echipamentelor, kinetoterapiei, fizioterapiei ori suplimentelor necesare oricărui sportiv. Pentru că nu cerem nimic pentru noi personal, avem doar nevoi pentru asigurarea performanței ce o împărtășim cu orașul nostru. M-am săturat efectiv de întrebarea pentru ce mai rămân în Iași. Să plec este cel mai simplu lucru, dar nu vreau, deși parcă uneori prin tot ce nu se face mă simt alungat”, a încheiat Vlad Simionescu.

Cei doi au prezentat 7 soluții punctuale pentru salvarea sportului ieșean:

  1. Construcția unei săli polivalente la standarde moderne. O astfel de investiție multianuală se poate realiza din bugetul local. O sală cu anvergura de competiții internațional, cu 9000 de locuri costă 16.5 milioane euro. În fiecare an, Iașul își permite să aloce 4 milioane euro pentru un astfel de obiectiv. Cu reducerea risipei, evident.
  2. Construcția unei baze sportive pentru copii și junior. Cu 3 milioane euro, baza sportivă a Tineretului poate fi adusă la standarde moderne! Poate fi refăcută întreaga construcție pentru vestiare, terenuri, tribune, gazon, etc.
  3. Construcția unui bazin olimpic pentru înot. CL a adoptat o hotărâre pentru un schimb de terenuri între imobilul din strada Moșu, nr. 1 (în suprafață de 978 metri pătrați), proprietate privată, cu un imobil echivalent valoric din proprietatea Primăriei Municipiului Iași, respectiv imobilul din str. Păcurari, nr.12-18 (în suprafață de 900 metri pătrați). Astfel, există tot cadrul juridic și legal să continuăm investiția acolo! Primăria nu face nimic!
  4. Acordarea unor deduceri fiscale, pe baza unei scheme de minimis, pentru companiile care investesc în cluburile sportive. Codul fiscal permite deducerea integrală a impozitului pe clădire și proprietate dacă o companie finanțează un club sportiv. Astfel, Primăria poate încuraja companiile să finanțeze sportul.
  5. Oferirea, cu titlu gratuit, a infrastructurii sportive (săli sportive, terenuri de sport), pentru cluburile sportive ieșene, după terminarea orelor și în vacanțe! Evident, în 99% din cazuri, terenurile de sport din curțile școlilor trebuie reabilitate!
  6. Acordarea titului de cetățean de onoare tuturor sportivilor care obțin medalii la campionatele europene, mondiale și, evident, la olimpiadă!
  7. Dublarea începand cu anul 2019 a sumelor alocate de Primăria Iași sportului ieșean și in perspectiva anilor viitori atingerea unui procent de 3% din total buget, în condițiile în care avem de departe cea mai mică alocare procentuală astăzi. Ne depășesc nu numai orașele mari ca București, Ploiești, Timișoara, Brașov, Cluj, Craiova, Suceava, Oradea și multe altele, dar ne depășesc și orase mai mici precum Baia Mare, Vaslui și Roman. Baia Mare, oraș cu buget de peste 2 ori mai mic decât al Iașului alocă 11,5 milioane de lei anual sportului, dublu decât alocă Iașul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *