Radio Dobrogea, amendat de CNA cu 10.000 de lei pentru emisiunea în care Teodosie i-a spus unei femei abuzate de soț că ”Trebuie să-ţi duci crucea”

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a amendat marți cu 10.000 de lei postul Radio Dobrogea, deținut de Arhiepiscopia Tomisului, după o emisiune din 24 iunie în care Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a spus unei femei că trebuie să îşi „ducă crucea”, fiindcă a primit „taina cununiei”, deși aceasta a relatat că este abuzată de soț, potrivit ședinței publice a CNA.

Sancțiunea nu a fost dată pentru declarațiile propriu-zise ale Arhiepiscopului Teodosie sau pentru conduita moderatorului, ci pentru că radioul nu a informat-o pe ascutătoare că există un număr de telefon special, numit Telverde, destinat victimelor violenţei domestice. Legea audiovizualului obligă radiourile și televiziunile să prezinte acest număr în situații de acest tip.

Monica Gubernat, preşedintele CNA, a fost cea care a propus amenda pentru că nu a fost prezentat numărul special Telverde, potrivit Paginademedia.ro. Dorina Rusu, membru CNA, a spus în timpul ședinței că responsabilitatea a ceea ce s-a întâmplat în emisiune îi aparţine moderatorului, dar nu a fost adoptată o sancțiune în acest sens.

Teodosie dar face în mod constant declarații controversate pe diverse teme, iar în general se plasează pe linia ultra-tradiționalistă.

”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, au fost întrebările adresate de o femeie arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la postul de radio care acesta răspunde, cu regularitate, întrebărilor enoriaşilor.

El i-a recomandat femeii să „îşi ducă crucea”. ”Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, i-a răspuns Teodosie femeii.

În aceeași emisiune a mai existat un derapaj al lui Teodosie, când o altă ascultătoare a pus următoarea întrebare: ”Sunt femeie şi sunt căsătorită de doi ani, niciodată nu simt nevoia de a avea relaţii cu soţul meu, iar pe el îl deranjează. Ce putem face pentru a menţine întreagă căsnicia?”

Răspunsul lui Teodosie: „Ce să faceţi? Să fiţi şi după voia soţului, nu numai după voia dumneavoastră. V-aţi căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-aţi primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *