R. Moldova va cumpăra, începând de luni, mai multă energie electrică din România

energie electrică

Chișinăul va cumpăra, de luni, încă 100 MWh de energie electrică din România, a anunțat vicepremierul R. Moldova, Andrei Spînu, într-o postare pe Facebook.

S-a ajuns la această decizie, după ce Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, cea mai mare din R. Moldova și aflată sub aflată în teritoriul controlat de separatiști, va livra mai puțină energie începând de luni.

Centrala de la Cuciurgan alimentează R. Moldova cu energie electrică în proporție de 70%. Din 13 octombrie, celelalte 30 de procente sunt importate din România, după ce Ucraina a oprit exportul de curent, din cauza infrastructurii distruse de bombele rusești.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că, începând de luni, 24 octombrie, centrala va micșora volumul de energie livrată la 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău, potrivit deschide.md.

„Nu ne-am pus drept scop limitarea furnizării de energie electrică către R. Moldova, pur și simplu nu avem gaz. În loc de 70% din pachet, vor rămâne 27% din exporturi. Dar apoi vine noiembrie. Dacă în noiembrie rămânem cu aceleași livrări de gaze ca în octombrie, atunci, ținând cont de sezonul de încălzire și de activitatea industriei, pachetul energetic pentru Moldova va fi de maximum”, a spus Vadim Krasnoselski.

Potrivit acestuia, pe 30 septembrie, Chișinăul și Tiraspolul au încheiat un contract de livrare a 70% din consumul Republicii Moldova. A doua zi însă, Gazprom a redus livrările de gaze naturale către R. Moldova cu 30%.

Vicepremierul de la Chișinău, Andrei Spînu, a precizat că nimeni nu va fi deconectat, în acest weekend, de la energia electrică.

Energocom, compania de stat ce se ocupă cu furnizarea de gaze naturale și electricitate, finalizează procesul de înregistrare pe platforma OPCOM (operatorul de piață din România) și va putea cumpăra suplimentar, în orele de vârf, energie electrică din România. Republica Moldova e interconectată ENTSO-E (Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa) și va putea achiziționa energie electrică de pe piața europeană, a adăugat Spînu.