R. Moldova a semnat contracte de livrare a energiei electrice cu trei companii din România

energie electrică

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a anunțat că SA Energocom a semnat pentru luna noiembrie contracte pentru livrarea energiei electrice cu OMV Petrom, Nuclearelectrica și OPCOM.

„Vă informez referitor la evoluția situației energetice din țară. SA Energocom, pentru luna noiembrie, a semnat următoarele contracte pentru livrare a energiei electrice:

S-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh pentru luna noiembrie;

S-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh pentru luna noiembrie;

Pentru ziua de mâine, s-a procurat 5530 MWh energie electrică de pe OPCOM (bursa română de electricitate);

Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES;

În acest sens, pentru ziua de mâine vom avea un deficit necontractat de energie electrică de aproximativ 4070 MWh”, a transmis vicepremierul printr-o postare pe Facebook.

Acesta a precizat că reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă.

În luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru țara noastră, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept și 2.3 mln pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin decât în luna octombrie.

Ieri, Energocom a achiziționat de pe piață alte 27 mln m3 de gaz. În total, rezerva strategică de gaz este de aproximativ de 127 mln m3.