Putin peste 14% din populatia judetelor Vaslui si Botosani este salariata

salariati

In Vaslui, doar 14,3 % din totalul populatiei judetului sunt salariati in timp ce la Botosani procentul ajunge la 14,5%, se reflecta in tr-un studiu intocmit de Syndex. In Bucuresti, de exemplu, mai mult de 50% din populatie este salariata. Timis 34%, Cluj 33% si Brasov 32% sunt pe urmatoarele locuri.

In Moldova, Galatiul trece de 22% iar Iasul atinge pragul de 21%.

Deși toate județele au înregistrat creșteri ale numărului de salariați în 2018, din punct de vedere geografic, decalajele se mențin sau chiar cresc, județe cu puțini salariați precum Vaslui, Caraș-Severin, Botoșani, Vâlcea sau Gorj înregistrând rate de creștere a numărului de salariați sub media națională de 3,9%.

Diferențele dintre județele din Sud, SudEst, Sud-Vest și Nord-Est pe de o parte și restul țării pe de altă parte rămân foarte pronunțate, în multe dintre primele salariații reprezentând sub 20% din totalul populației, în timp ce în capitală numărul salariaților depășește 50% din numărul de locuitori. Navetismul distorsionează aceste cifre într-o oarecare măsură — spre exemplu, mulți locuitori din Giurgiu lucrează în Ilfov sau București — însă diferențele sunt enorme și situația rămâne foarte proastă în multe părți ale țării.

Cum am văzut deja, șomajul continuă să scadă și în cifre absolute (260 mii șomeri în 2018, față de 380 mii în 2017) și în termeni relativi (4,2%, față de 4,9%).