Putin a acuzat guvernul de la Kiev de metode teroriste

Președintele rus Vladimir Putin a început luni o reuniune cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei dedicată atacului terorist de pe podul din Crimeea, afirmând că autoritățile ucrainene folosesc metode teroriste și că Rusia este obligată să le răspundă. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a informat Consiliul de Securitate cu privire la rezultatele loviturilor de dimineață împotriva unor instalații de comandă militară, de comunicații și energetice din Ucraina.

„În mod evident, serviciile speciale ucrainene au fost creierul, organizatorii și autorii atacului [asupra podului din Crimeea]. Regimul de la Kiev folosește de mult timp metode teroriste”, a declarat Putin. Acesta a mentionat ca actualele autorități ucrainene s-au plasat „alături de formațiuni teroriste internaționale și de cele mai notorii grupări”.

S-a vorbit si despre „terorismul nuclear” fiind mentionat atacul constant asupra centralei nucleare din Zaporojie. Potrivit Rusiei, au existat trei acte de terorism împotriva centralei nucleare de la Kursk. Ca urmare a ultimului, „trei linii electrice de înaltă tensiune au fost avariate deodată”. Au fost prevenite consecințe grave.

„O serie de atacuri teroriste și tentative de infracțiuni similare au fost comise împotriva instalațiilor de energie electrică și a infrastructurii de transport al gazelor din țara noastră, inclusiv o încercare de a submina una dintre secțiunile transportatorului de gaze TurkStream. Toate acestea sunt dovedite de dovezi imparțiale, inclusiv de mărturii ale autorilor deținuți”, a mai spus Putin.

Reprezentanților Rusiei nu li se permite să investigheze cauzele exploziilor și distrugerii sistemelor internaționale de transport de gaze pe sub Marea Baltică, dar „știm cu toții care este beneficiarul final al acestei crime”. „A lăsa fără răspuns crime de acest gen este deja pur și simplu imposibil”, a declarat Putin.

Luni dimineață, la propunerea Ministerului Apărării și conform planului Statului Major General rus, „a fost efectuată o lovitură masivă cu armament aerian, maritim și terestru de mare precizie și cu rază lungă de acțiune asupra instalațiilor energetice, de comandă militară și de comunicații din Ucraina”.