Puternic lovita de pesta porcina, Romania creste astazi de 17 ori mai putini porci fata de acum 30 ani

porcina

România pierde anual in jur de un miliard de euro, din cauza importurilor masive de carne de porc – 80%, față de 20% cât importa acum 6 ani. Puternic afectata de pesta porcina, Romania crește astazi de 17 ori mai puțin porci decât acum 30 ani.

Olanda, Danemarca si China sunt în top 3 exportatori de carne de porc si profita de pe urma problemelor din Romania al acestui sector.

În urma implementării Legii privind aprobarea Programului de Susținere a Crescătorilor de Animale, program de reproducție la suine, au fost depuse 28 de proiecte, ceea ce înseamnă 1,5 milioane de purcei. Momentan este in lucru o lege privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine fiind introdusa împărțirea pe 8 regiuni. Dacă sunt focare de pestă într-o regiune, se vor impune restricții numai în acea regiune și nu va fi oprită mișcarea animalelor și exportul de carne pentru toată țara.

Se lucreaza la un pachet de măsuri mai clare pentru combaterea acestei boli și vor fi modificate cotele din Legea Vânătorii.

„Vreau ca, în maximum 3 săptămâni, să avem acest proiect legislativ votat și în Camera Deputaților, pentru a putea pune în dezbatere publică «Legea cărnii» un proiect de lege asemănător cu «Legea Laptelui și a produselor lactate» – carnea de porc românească să fie etichetată corespunzător și să existe în supermarket-uri rafturi separate unde se găsesc produse din producția autohtona. Evident că, pentru a putea face o lege bună, este nevoie să fim alături unii de alții, să dezbatem, să modificam împreună unele articole, să găsim cele mai bune soluții pe care să le transpunem într-un cadru legislativ complet și complex. Experiența mea de lucru de la Legea Laptelui, îmi spune că vom reuși pentru ca noi toți ne dorim să punem pe mesele românilor carne de porc crescut și procesat în România”, a spus deputatul Florin Barbu.