Putere sporita pentru Politia de Frontiera

frontiera

Politistii de frontiera, mai puternici incepand din aceasta luna. Oamenii legii, care actioneaza la granitele statului, au mai multe drepturi fata de pana acum, odata cu modificarile aduse legii 192/2019.

Astfel ca, politistul de frontiera are dreptul de a cere persoanei legitimate sa tina mainile la vedere si, daca este cazul, sa-i ceara sa renunte, chiar si temporar, la obiecte contondente sau care ar putea pune in pericol viata cetatenilor.

De asemenea, politistul de frontiera poate deposeda un cetatean de arme sau cutite, daca aceste obiecte sunt tinute la vedere. Daca o persoana incalca legea si este dusa la sediul Politiei de Frontiera, pentru continuarea cercetarilor, politistul este obligat sa completeze si un proces verbal. Modificarile legislative intaresc masurile deja existente la gradintele tarii. Cetatenii care vor sa treaca vama trebuie sa respecte legislatia in vigoare, sa aiba pasapoarte, daca este nevoie, actele masinii si sa permita controlul vamal.

Denis Lazar, purtator de cuvant al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi: „Dintre masurile preventive folosite de politistii de Frontiera pentru asigurarea ordinii si linistii publice in zona de competenta, enumeram: legitimarea, stabilirea identitatii persoanelor si controlul corporal, al bagajelor si al vehiculelor. Elementul de noutate il constituie faptul ca rezultatul controlului se consemneaza intr-un proces verbal, care se semneaza de politistul de frontiera, cat si de persoana in cauza sau desemnatul legal. Pe parcursul desfasurarii acestor activitati in zona de competenta, politistul de frontiera este obligat sa aiba un comportament civilizat, sa dea dovada de amabilitate si solicitudine, respectiv sa adopte o atitudine politicoasa si demna”.