Punctul de pensie va fi majorat la 1.586 de lei de la 1 ianuarie 2022 potrivit programului de guvernare

pensie

foto: playtech

Programul de guvernare al coaliţiei PSD-PNL-UDMR depus marţi în Parlament prevede majorarea punctului de pensie la 1.586 de lei de la 1 ianuarie 2022.

Totodată, documentul prevede creşterea indemnizaţiei sociale minime de la 800 de lei la 1000 de lei, de la 1 ianuarie 2022, şi implementarea unor măsuri pentru susţinerea pensionarilor cu venituri reduse pentru ca aceştia să poată depăşi perioada de iarnă a anului 2022.

Referitor la recalcularea pensiilor, în programul de guvernare se precizează că „vor fi consolidate în continuare abilităţile de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea unor indicatori clari de performanţă pentru toate casele de pensii. De asemenea, va creşte nivelul de informare a pensionarilor şi accesul acestora la dosarele de pensii în format digital, ca parte a programului de furnizare a serviciilor destinate pensionarilor indiferent de locul de reşedinţă”

În ceea ce priveşte răspunsul la aşteptările de prelungire a vieţii active şi de creştere a cuantumului pensiei, în document se mai menţionează că „este în curs de adoptare cadrul legal care să permită opţiunea persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare să rămână active după vârsta legală de pensionare”.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că programul de guvernare depus la Parlament, care are ca principii de bază transparenţa, rezilienţa, stabilitatea, echitatea şi eficienţa, are în centru cetăţeanul român, iar „axul” este Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

sursă: economedia