Punct istoric de cotitură pentru Occident. Macron și Starmer își încearcă norocul la Washhington

Liderii celor două puteri nucleare ale Europei se grăbesc la Casa Albă pentru a încerca să recâștige un rol central pentru ei și pentru Ucraina, după ce au fost excluși din discuțiile dintre SUA și Rusia privind încheierea războiului.

Președintele Donald Trump a transmis valuri de șoc prin alianța transatlantică săptămâna trecută și a mers pe mana președintelui rus Vladimir Putin în timp ce l-a atacat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele francez Emmanuel Macron trebuie sa-l intalneasca pe Trump, la a treia aniversare a invaziei Rusiei in Ucraina, o democrație suverană, care a ucis zeci de mii de civili și l-a lăsat pe Putin și forțele sale acuzate de crime de război.

Premierul britanic Keir Starmer va urma joi, în cel mai perfid moment de până acum, producandu-se mari decalaje între Washington și Londra în ceea ce privește realitatea situației dificile a Ucrainei.

Marea Britanie și Franța elaborează planuri pentru o „forță de reasigurare” europeană, incluzând probabil până la 30.000 de militari care ar putea fi dislocați în Ucraina în cazul unui acord de pace. Ideea, totuși, se confruntă cu bariere masive.

Starmer a avertizat deja că forța nu ar putea funcționa fără un „backstop” al SUA, care ar putea include garanții de securitate, cooperare în domeniul informațiilor americane, sprijin aerian și transport greu. O concluzie cheie în această săptămână va fi dacă Trump are vreun interes având în vedere opoziția Rusiei față de trupele NATO din Ucraina sub orice pavilion.

Pe măsură ce Trump conduce SUA într-o nouă direcție asupra Ucrainei, se deschid schisme istorice care amenință alianța transatlantică și ordinea post-Al Doilea Război Mondial. Trump îi tratează pe prietenii de multă vreme ai Americii – care nu au reușit să răspundă solicitărilor președinților succesivi de a cheltui mai mult pentru apărare – ca adversari. Și noua administrație a spulberat deja ani de ipoteze europene cu privire la garanțiile de securitate ale Americii către Occident.

Alăturarea președintelui cu Putin și încercarea sa de a obține un acord punitiv pentru exportul de minerale rare ale Ucrainei ca răscumpărare pentru ajutorul trecut al SUA – i-a șocat pe aliații transatlantici. Avertismentul secretarului Apărării, Pete Hegseth, de la Bruxelles, că Europa trebuie să-și asume responsabilitatea principală pentru propria sa securitate a pus sub semnul întrebării crezul NATO al apărării reciproce. Iar reproșul vicepreședintelui JD Vance asupra guvernelor și valorilor europene într-un discurs la München a fost văzut în Europa ca o încercare de a destabiliza liderii continentali în numele populiștilor de extremă dreapta care se inspiră ideologic din mișcarea MAGA.

Într-un comentariu extraordinar care a surprins vremurile istorice, probabil următorul lider al Germaniei, Friedrich Merz, liderul conservatorului Uniunii Creștin Democrate care a câștigat alegerile generale de duminică a prezentat programul noului guvern.

„Prioritatea mea absolută va fi să consolidez Europa cât mai repede posibil, astfel încât, pas cu pas, să putem obține cu adevărat independența față de SUA”, a spus Merz la o masă rotundă televizată, după ce exit polls-urile au arătat câștiguri uriașe pentru partidul sau.

„N-aș fi crezut niciodată că va trebui să spun așa ceva la televizor. Dar cel puțin, după declarațiile lui Donald Trump de săptămâna trecută, este clar că americanii – cel puțin această parte a americanilor din această administrație – sunt în mare măsură indiferenți față de soarta Europei”, a spus Merz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *