Pui de o zi provenind din loturile infectate cu gripa aviara, vânduți în 37 judete din tara

descărcare

În urma verificărilor începute imediat privind trasabilitatea păsărilor intrate în exploatația comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș, s-a constatat că, din loturile din care au provenit păsările, prin care cel mai probabil a fost introdusă boala în exploataţie, au fost distribuite păsari în 37 de județe la peste 2.500 de gospodării ale populației.

Menţionăm că, vânzarea păsărilor (pui de o zi) din loturile respective s-a făcut fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare privind sănătatea şi bunăstarea animalelor.

La verificările privind trasabilitatea păsărilor ieşite din exploatația comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș s-a constatat că au fost vândute păsări din exploataţie, în perioada probabilă de timp scursă de la apariția bolii, către 2.206 gospodării ale populaţiei  de pe teritoriul judeţului Mureş şi 65 de gospodării ale populaţiei  de pe teritoriul altor judeţe (Harghita, Neamţ, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureş, Satu Mare).

În baza probelor recoltate de Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor judeţene, au fost confirmate de către Laboratorul Național de Referință din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală  cinci noi focare de gripă aviară, dintre care două în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației.

În urma anchetei epidemiologice a rezultat faptul că atât focarul de la exploatația comercială din localitatea Ungheni, cât şi focarele secundare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii.

Aria extinsă de distribuție a unui număr mare de păsări, cu o stare de sănătate necunoscută și prevederile legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autorității competente să aplice, dacă este necesar, “măsuri suplimentare adaptate situației specifice pentru a preveni răspândirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni”) și a celor naționale, au reprezentat motivația pentru care comerțul cu pui către populație a fost suspendat inițial.

De la data suspiciunii focarului de la Ungheni până la data de 24.05.2021, au fost efectuate de către inspectorii ANSVSA/DSVSA judeţene, verificări la cele 2.206 gospodării ale populaţiei din judeţul Mureş, respectiv la cele 65 de gospodării ale populaţiei din judeţele Harghita, Neamţ, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureş, Satu Mare, respectiv 481 de controale la mijlocitorii de animale la care, conform listei de distribuţie prezentate de operator, au ajuns păsări din aceleaşi loturi. La rândul lor, mijlocitorii au comercializat pasările către gospodăriile populaţiei.

De asemenea, în această perioadă au fost efectuate 902 controale în trafic (împreună cu reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliție Județene) și 153 de controale la destinație privind puii de o zi proveniți din schimbul intracomunitar. În urma acestor verificări au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale în valoare de 271.120 de lei și au fost emise două ordonanțe de suspendare a activității pentru 30 de zile.