PSD va depune un proiect de lege pentru plafonarea prețului la energie

4-mihaitudose-mad

Mihai Tudose a anunțat că social democrații vor depune în Parlament un proiect de lege privind plafonarea preţului la energie. Vicepreședintele PSD consideră că autoritățile „au lăsat piaţa liberă exact în cel mai prost moment cu putinţă”.

Principiile de bază sunt următoare: plafonarea pentru şase luni a preţului la o medie pe ultimele şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii. Va fi creat un fond la Ministerul Energiei care să compenseze pierderile la furnizori, contul acela va fi alimentat de către bugetul de stat, o parte, şi o parte de către sumele luate de la producătorii de energie, 50% din profitul fiscal declarat. Atragem atenţia guvernului că aceasta este o soluţie temporară, o soluţie la adăpostul căreia guvernul trebuie să se apuce un pic de treabă”, a spus Tudose, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

PSD sugerează guvernului să redeschidă complexul energetic de la Mintia care produce 1.200 MW, și să facă investiţii în Tarniţa – Lăpuşeni cu stocarea de energie prin cădere liberă apoi a apei.

„Atragem atenţia, de asemenea, că la anul, din câte ştim noi, ar trebui să intre în revizie cele două grupuri de la centrala nucleară, deci deficitul de energie va fi cu atât mai mare. Nu există o soluţie miraculoasă prin care peste noapte să se îndrepte aceste lucruri, soluţiile trebuiau deja implementate de către guvern, începe deja să fie târziu, dar este al doisprezecelea ceas. Dacă vor scăpa din mână lucrurile, vor avea efecte în economie pe ani de zile, pentru că toate produsele finite şi subprodusele vor îngloba preţul acesta mărit al energiei (…) economia românească va ieşi din orice zonă de competitivitate, iar produsele de strictă necesitate vor nenoroci efectiv viaţa de zi cu zi a românilor”, a menționat Tudose .

Acesta consideră că dacă nu se vor lua aceste măsuri, în câțiva ani, românii vor avea un nivel de trai sub medie.