PSD Iasi: „Ministrul mediului Costel Alexe plantează cu o mână copacii crescuți de alții, iar cu cealaltă semnează pentru defrișarea pădurilor!”

Trei proiecte de acte normative publicate pe site-ul Ministerului Mediului vizează scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, a unor suprafețe totale de 14 hectare de pădure. ”Scoaterea definitivă din fondul forestier national a terenului se face cu defrișarea vegetației forestiere”, se arată în ultimul proiect de Hotărâre de Guvern, publicat spre dezbatere publică în data de 12 martie 2020 și care vizează o suprafață de peste 9 hectare de pădure. Toate cele trei proiecte de Hotărâre de Guvern au ca beneficiar Complexul Energetic Oltenia.

”De la începutul acestei luni și până în data de 16 martie, inclusiv, au fost emise aproape 150.000 de avize pentru transporturile de lemn. În ziua când ministrul mediului făcea poze cum planta câțiva copaci în Dâmbovița, au fost eliberate peste 12.000 de avize pentru transporturile de lemn. Observăm că exploatarea pădurilor României continuă fără nici o jenă, cu avizul celor din subordinea ministrului habarnist. Oare acesta este scuza lui, că nu avea habar că se dau astfel de avize? Oare câți copaci s-au tăiat de a fost nevoie pentru eliberarea a 150.000 avize doar în jumătate de lună? Nu aș vrea să cred că se profită de starea de urgență declarată pentru pandemia de coronavirus pentru a se tăia și a transporta lemne în voie”, a declarat Maricel Popa, președintele PSD Iași. Recordul lunii martie, de până acum, a fost de 13.250 de avize pentru transportul de lemn emise în data de 13 martie.

Mai mult, activiștii de mediu atrag atenția că ministrul pune în pericol și Parcul Național Munții Călimani, prin noul plan de management supus dezbaterii pe site-ul ministerului. Conform acestora, 31,5% din parc va fi exploatabil conform noului plan de management supus dezbaterii, ”deci ministrul mediului Alexe Costel ar incălca contractul cu IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) dacă ar aproba acest plan de management”.

”A trecut mai bine de o lună de când Comisia Europeană a sancționat incompetența ministrului habarnist al mediului, Costel Alexe, în ceea ce privește tăierile ilegale de păduri. Pe data de 12 martie a expirat termenul impus României de Comisie, prin intermediul scrisorii de punere în întârziere. Solicit imperativ ministrului mediului să facă publice măsurile luate și documentele transmise Comisiei Europene pentru a evita sancționarea țării!”, a precizat președintele PSD Iași.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!