PSD Iași: „Hramul Sfintei Parascheva a transformat Iașul în Capitala Ortodoxiei din România”

1 (1)

„În 1641, adică acum 381 de ani, domnitorul Vasile Lupu a adus la Iași moaștele Sfintei Parascheva. De-atunci, Sfânta a devenit ocrotitoarea orașului și a Moldovei întregi.

Cu fiecare an, tot mai mulți pelerini au venit să i se închine. În timp, hramul Sfintei Cuvioase Parascheva a transformat Iașul în centrul celui mai mare pelerinaj din România și, probabil, cel mai important din această parte a Europei.

La nivel național, Iașul are cel puțin trei momente din an în care strălucește în toată splendoarea sa: de 24 ianuarie (celebrarea Unirii Principatelor), de 1 decembrie (sărbătorirea Marii Uniri, Ziua Națională) și în jurul datei de 14 octombrie, când e cinstită Sfânta Parascheva. Pentru ieșeni sunt motive de mândrie, pentru noi, oamenii politici, ar trebui să fie prilejuri de introspecție: am făcut suficient pentru municipiul și județul Iași, acest ținut binecuvântat al României? I-am ajutat pe oameni să-și îmbunătățească nivelul de trai? Câte spitale am construit, câte școli am renovat, câte măsuri pentru fluidizarea traficului am luat, ce investiții publice de mare anvergură am demarat? La renovarea câtor biserici am contribuit?

Învățăturile creștine ne spun să ne ajutăm aproapele, să ne iubim semenii. În același timp, transformarea în realitate a proiectelor care sporesc calitatea vieții ieșenilor reprezintă chiar fișa postului pentru politicieni. Iată, deci, tot atâtea argumente pentru care marea sărbătoare a Sfintei Parascheva ar trebui să fie și un moment la regăsirii, al concordiei. Al făgăduielilor că toți, împreună, suntem capabili de fapte mari, atât spirituale cât și materiale.

După doi ani grei de pandemie, pelerinii au regăsit, în număr mare, drumul către raclă. În aceste zile de mare sărbătoare, cu o încărcătură emoțională deosebită, le transmit tuturor, ieșeni și pelerini deopotrivă, gândurile mele sincere, urări de sănătate, tihnă și bucurie în casă!

Vă aștept la Iași, în Capitala Ortodoxiei din România, să regăsim împreună adevăratele valori creștine.” a declarat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.