Provocările României și ale UE în context geopolitic
Ce impact au schimbarile economice si conflictele la international asupra Uniunii Europene si Romaniei sunt doar cateva din temele dezbatute in cadrul unei conferinte la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iasi. Specialistii in geopolitica si studii europene au analizat schimbarile care s-au produs in ultimii ani odata cu inceperea razboiului din Ucraina si cresterea preturilor in Romania.
In ultimii doi ani, Europa a trecut prin schimbari majoreiar acest lucru s-a reflectat in primul rand in bani. Specialistii instudii europene spun ca geopolitica a avut cel mai mult de suferit.
Gabriela-Carmen Pascariu, director fondator al Centrului de Studii Europene UAIC
„Intr-un viitor in care alte state probabil ca vor deveni membre ale UE, in conditiile in care UE se confrunta cu foarte multe provocari interne legate de decalajelee semnificative, de lipsa unui veritabil sentimet de identitate. Criza geopolitica, in primul rand. Este prima componenta este razboiul dintre Rusia si Ucraina. Cumva, UE, statele ar trebui sa gaseasca o cale de a depasi acest conflict. Trebue sa intelegem ca UE este foarte diversa. Statele membre au interese diverse. In Tratatul de la Lisabona se mentioneaza ca in politica externa ar trebui sa avem o voce comuna”.
Provocările României și ale UE în context geopolitic
Cei mai afectati sunt in continuare ceattenii Uniunii Europene.
Valentin Naumescu, fost secretar de stat MAE
„Sunt intrebari si provocari care vor veni legate de aceste politici de extindere. Situatia economica este foarte importanta. Preturile sunt in crestere, multa lume se plange de inflatie. Peste tot in lume sunt probleme legate de cresterea preturilor, de calitatea vietii de standarde. sunt probleme legate de discursurile extremiste, nationaliste, antieuropene. Vom vedea care sunt rezultatele traduse in voturi ale acestor discursuri”.
UAIC a atras o finantare importanta prin care se vor face studii europene.