Provocările din economie

Impactul pandemiei asupra firmelor

Sharing is caring!

Ingrijorare in mediul de afaceri. Evolutia acestei pandemii ne arata ca nu am iesit din criza de sanatate iar efectele se resimt in economie din cauza incertitudinii provocate de coronavirus. Cu toate acestea, in diverse segmente economice continua investitiile in ciuda riscului provocat de o revenire la starea de urgenta. Majoritatea afacerilor au fost afectate de pandemie. Multi antreprenori nu au reusit sa plateasca salariile dupa ce acestia au beneficiat de somajul tehnic in perioada starii de urgenta.

“O buna parte din respondenti au fost afectati de criza, dar in acelasi timp si o buna parte din respondenti spuneau ca nu au in intentie sa trimita in somaj definitv salariatii, ci doar pe perioada somajului ethnic. Pe de alta parte, 34%, peste o treime, spuneau ca nu si-au trimis angajatii in nici o forma de somaj, de suspendare a contractului de munca, si iata ca acum evolutia ne-a arata ca in Romania a scazut numarul somerilor tehnici si a celor cu contracte suspendate si a crescut numarul somajului propriu-zis.”, a declarat Paul Butnariu – presedinte Camerei de Comert si Industrie Iasi.

Cu toate acestea au fost destule afaceri care au revenit la normal si nu au fost prea mult afectate de coronacriza: “Sunt si firme care la ora asta au reusit sa depaseasca, intr-o buna masura, efectele crizei pandemice si vorbim aici de o buna parte din firmele care lucreaza in industriile legate de medicamente, in industriile legate de electronice si telecomunicatii, aparataje, plus o buna parte din ceea ce inseamna IT, atat soft cat si hard, care, in buna masura, au reusit sa lucreze in contiuare in aceasta perioada. Mai avem o categorie pe care eu am apreciat-o, este cea a organizatorilor de meetinguri, de simpozioane, care din mediul offline, au trecut in mediul online si au avut un succes foarte, foarte mare.”

shares