Protocolul de tratament pentru pacienții Covid a fost schimbat

ZDY5YjRkMjg5YWVlNzZlZWJiNmI3NzcyNDM4YjczYmY=.thumb

Ministerul Sanatatii a aprobat, printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial, modificarea protocolului de tratament al infectiei cu virusul SARS-COV-2 in Romania. Protocolul a fost revizuit in urma propunerii Comisiei de Boli Infectioase a Ministerului Sanatatii. Modificarile intervin in urma cresterii numarului de cazuri de Covid pe teritoriul Romaniei, inclusiv a formelor severe de imbolnavire.

Specialistii spun ca modificarea protocolului de tratament era necesara, deoarece atat Lopinavir, cu denumirea comerciala Kaletra, cat si Hidroxiclorochina, cunoscuta sub numele de Plaquenil, au un numar crescut de efecte adverse, iar presupusele beneficii in urma tratamentului lipsesc.

dr. Ionut Nistor, director executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicala si Medicina

Kaletra si Plaquenil, amandoua cu efecte adverse importante, mai ales Kaletra si din pacate fara beneficii. Acesta a fost principalul nostru argument, in absenta unor beneficii dovedite cu studii clinice randomizate, standardul de aur in medicina bazate pe dovezi si standardul de aur atunci cand vorbim de interventii terapeutice la pacienti sunt suficiente informatii si au fost suficiente informate care din pacate aceste 2 medicamente in care s-au pus atatea sperante nu si-au dovedit eficienta.

In noul protocol de tratatment se precizeaza ca medicamentul Kaletra, prin profilul de siguranta redus, nu mai poate fi recomandat in tratamentul Covid-19 si ca acest medicament poate fi luat in discutie in mod exceptional pentru categorii restranse de pacienti la care nu este posibila administrarea altui antiviral.

dr. Ionut Nistor, director executiv al Centrului Metodologic de Cercetare Medicala si Medicina

A disparut din acest protocol medicamentul antiviral, Plaquenil-ul are si el niste indicatii limitate, dar ne dorim pentru pacientii din Romania o sistematizare mai buna a dovezilor si suntem la dispozitia Ministerului prin a semnala si a trimite intotdeauna cele mai noi evidente si datele din studiile clinice le vom trimite prin centrul Cochrane Romania tocmai pentru a putea furniza pacientilor cele mai recente dovezi si tocmai pentru a pastra pentru aceasta perioada de pandemie o anumita rigurozitate care sa evite efectele adverse si neincerderea in tratamente.

In protocol sunt incluse si recomandari pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor infectate cu SARS CoV2. Infectatii asimptomatici nu primesc tratament, pacientii cu forme usoare de boala primesc simptomatice, pacientii cu forme medii si severe care raman la domiciliu pot primi profilaxie a trombozelor daca au si alti factori de risc.