Protestul transportatorilor și al fermierilor: eșec la negocierile de la Guvern: „S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna. Protestul va continua la nesfârşit”

Nu se poate. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns după discuţiile din a cincea zi de negocieri ale protestatarilor din agricultură. Aceştia s-au întânit ieri cu Marcel Boloş, care, deşi a acceptat șase dintre revendicări, a menţionat că va trebui să discute totuşi cu Comisia Europeană. Astăzi urmează încă zi de proteste în care oamenii îşi vor striga nemulţumirile faţă de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi schimbările legislative care le pun pe butuci afacerile.Protestele transportatorilor și fermierilor ar putea perturba din nou circulația mașinilor pe mai multe șosele din țară, avertizează luni dimineață autoritățile.
Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că luni dimineață, nu sunt autostrăzi sau drumuri naționale cu circulația oprită ca urmare a condițiilor meteorologice sau din cauza vreunui eveniment rutier.
„La nivelul țării, circulația se desfășoară în general pe un carosabil uscat, cu temperaturi negative și valori de trafic scăzute. În județele Arad și Argeș, izolat sunt condiții de formare a poleiului. Pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București-Constanța, A3 București-Ploiești, DN 1 Ploiești-Brașov, se circulă pe un carosabil uscat, cu vizibilitate bună și valori de trafic normale”, transmite Infotrafic.
Se estimează că protestele vor continua și luni, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară, în special pe șosele de centură ale marilor orașe sau la intrările în acestea.

Recomandăm șoferilor să „se intereseze cu privire la restricțiile de trafic, să evite zonele cu manifestații, alegând rute alternative, și să respecte indicațiile polițiștilor care desfășoară activități în teren de fluidizare a circulației”.
Protestatarii au reuşit să ajungă unde şi-au dorit: la Guvern

Victoria a fost însă doar pe jumătate. Deşi au discutat ore în şir despre revendicările lor, acestea nu au fost acceptate decât în mică măsură. Ieri, în urma discuţiilor cu ministrul Finanţelor, fermierii şi agricultorii au rămas cu un gust amar. Concluzia întânirii: s-a rezolvat. Nu se poate.

Dănuț Andruș, reprezentantul agricultorilor la negocieri: În urma întâlnirii cu domnul ministru al finanţelor, declarăm că nu s-a ajuns la nici un acord. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârşit. S-au acceptat toate, dar nu se poate nici una. Misiunea noastră este să producem pâine, a celorlalţi e să transporte, iar ale celor care fac legi, să le facă în favoarea noastră, nu în defavoarea noastră. 
Marcel Boloş, ministrul Finanţelor: Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană. Nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor direct, dar şi investiţiile strategice ale României. Sunt o parte din măsuri, în număr de șase, cu care am fost de acord. Legea prevenţiei, spre exemplu. Simplificarea procedurală şi digitalizarea, care tot pe dumnealor îi interesează, suntem de acord şi vom elabora un pachet de măsuri în acest sens. Sunt şi tipuri de măsuri care pot să ducă la încurajarea evaziunii fiscale. 

În ultimele două zile, protestatarii au discutat şi cu ministrul Agriculturii şi al Transporturilor

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Ei au venit cumva şi au ţinut să spună acest lucru, să sublinieze că ei nu fac parte, sunt din afara acestor structuri şi că astea sunt revendicările lor. Parte dintre ele, pe care putem să le rezolvăm, le vom rezolva. Altele, e mai dificil să le asumăm şi nu le-am asumat. Pe ce am pus semnătura, eu cred că le putem rezolva.

Printre agricultori şi transportatori, la protestul din piaţa Constituţiei de ieri s-a alăturat şi un poliţist.

Cosmin Dorobanțu, președintele sindicatelor din penitenciare: De zilele trecute am anunţat solidaritate şi sprijinim forma de protest paşnic a fermierilor şi transportatorilor. Fără ei, nu am putea să trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *