Protestele grefierilor se extind

Zeci de grefieri din cadrul Judecatoriei Iasi au protestat astazi in fata institutiei. Ei vor achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, recunoscute şi recalculate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023. Pana cand toate aceste probleme nu vor fi solutionate, grefierii vor participa doar la şedinţele de judecată si la activităţile de urmărire penală pentru soluţionarea cauzelor cu arestaţi în materie penală.

„Din luna aprilie anul curent noi primim salariile de 70-75%. Au existat initial garantii cu privire la remedierea acestei situatii insa in luna decembrie au venit tot cu un procent de 70 %. Nu vorbim de majorari salariale. Este vorba de plata drepturilor salariale, lipsa drepturilor fondurilor si se pare ca pe 2024 sunt deficiente„, a declarat Felicia Cuibaru, Reprezentant Sindicat Judecătoria Iași.

Dupa 15 ani de activitate, un grefier castiga aproximativ 5.000 de lei.

„Au facut cursuri de recalificari, au plecat in alte domenii, altele decat cele juridice. Este important de precizat ca este singurul venit pe care noi il avem. Natura activitatii este incompatibila sa desfasoare orice alta functie publica sau privata. Nu avem voie sa activam in niciun alt domeniu de unde sa obtinem venituri din alte surse„, a adaugat Felicia Cuibaru, Reprezentant Sindicat Judecătoria Iași

Judecatorii sustin activitatea de protest a grefierilor.

„Ca judecator m-am alaturat colegilor grefieri pentru a se constientiza si pentru ca societatea sa constientizeze ca nu exista justitie fara grefieri. Judecatorii, procurorii nu isi pot desfasura activitatea fara grefieri. Trebuie sa cunoastem ca grefierii au aceleasi incompatibilitati ca si judecatorii si ca procurorii. Acest lucru inseamna ca nu pot desfasura alte activitati in afara de cele din invatamant. Dar cum ar putea sa isi desfasoare activitatea daca lucreaza in instanta de la 8-4?„, a declarat Costică Ciocan, Judecător in cadrul Judecatoriei Iasi.

In ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 se va întrerupe activitatea în instanţe şi parchete timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00, timp în care se va asigura participarea grefierilor numai la şedinţele de judecată şi la activităţile de urmărire penală considerate urgente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *