Proteste violente in Serbia, dupa alegerile, presupus fraudate, de partidul presedintelui Vucic. Manifestantii au incercat sa patrunda in primaria din Belgrad

Mii de persoane s-au strans, duminica, in centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare si locale desfasurate in urma cu o saptamana si declarate incorecte de observatorii internationali, conform Reuters. Manifestantii care contesta rezultatele alegerilor legislative recente din Serbia au atacat, duminica seara, primaria din Belgrad, spargand geamuri cu pietre, inainte de a fi impinsi inapoi de politie, a transmis si un jurnalist AFP.

Protestatarii au aruncat in cladire cu pietre, bete si oua, spargand geamuri si incercand sa forteze intrarea, dar au fost respinsi de fortele de politie din interior.

Activistii opozitiei spun ca politia a folosit duminica o forta excesiva. Acestia au precizat ca guvernul a manipulat alegerile castigate de partidul de guvernamant. Presedintele Aleksandar Vucic spune insa ca acuzatiile sunt „gunoaie si minciuni”. Coliderul Frontului Verde-Stanga, Radomir Lazovic, a declarat ca ofiterii i-au batut cu bastoane pe el si pe mai multe persoane.

Au avut loc proteste pasnice in fiecare seara de la alegerile nationale si locale de saptamana trecuta. Cele de duminica au fost primele care au devenit violente.

Presedintele nationalist Aleksandar Vucic, al carui partid a fost declarat castigator la alegerile legislative din 17 decembrie, a afirmat ca autoritatile vor avea capacitatea de a aresta si de a-i judeca pe cei responsabili pentru aceste incidente.

„Nu este nicio revolutie”, spune Vucic

„Aceste scene sunt dramatice, dar nu este nicio revolutie in derulare si nu vor invinge”, a declarat el la postul proguvernamental Pink TV, potrivit agentiei de presa Beta.

Intr-un comunicat, Ministerul de Interne le-a cerut demonstrantilor sa nu recurga la violente si a asigurat ca reprezentantii opozitiei au „garantat ca astfel de evenimente nu se vor mai produce”.

Votul din 17 decembrie a atras critici pe scara larga dupa ce o echipa de observatori internationali – inclusiv reprezentanti ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) – a denuntat o serie de nereguli printre care cazuri de cumparare a voturilor. De asemenea, printre neregulile semnalate figureaza si buletinele de vot falsificate ce au fost gasite in mai multe urne de vot la Belgrad.

Partidul Progresist Sarb (SNS) – al presedintelui Vucic – s-a plasat pe prima pozitie, cu 46,72% din voturi, potrivit rezultatelor publicate de Comisia electorala nationala.

Alianta ‘Serbia Impotriva Violentei’ a ocupat pozitia a doua, cu 23,56% din voturi, iar pe locul al treilea s-a plasat Partidul Socialist din Serbia, cu 6,56% din sufragii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *