Proteste violente în Australia, din cauza restricțiilor Covid-19

proteste Australia

Mii de persoane au protestat sâmbătă împotriva restricțiilor Covid-19, în două dintre cele mai mari orașe australiene, Melbourne şi Sydney.

La Sydney, locuitorilor li s-a impus să rămână în case timp de o lună, ceea ce a dus la manifestări violente în stradă.

Sute de amenzi au fost emise și zeci de persoane au fost acuzate după ce protestatarii au mărșăluit și s-au confruntat cu poliția în ceea ce un comisar adjunct a numit „comportament violent, murdar și riscant”.

Primul ministru australian, Scott Morrison, a declarat duminică că protestele din ziua precedentă – în care mii au încălcat măsurile coronavirusului din regiune pentru a protesta – au fost „egoiste și auto-învingătoare”.

Premierul din New South Wales, Gladys Berejiklian, a declarat că este „complet dezgustat” de aceste scene.

Polițiștii compară acum imaginile apărute pe rețelele sociale și filmările de pe camerele de supraveghere CCTV pentru a identifica și pedepsi pe toți cei care au sfidat ordinele de ședere la domiciliu.

Poliția a declarat duminică că a emis 510 amenzi în ultimele 24 de ore, „marea majoritate” provenind din protestul de sâmbătă. Cel puțin 57 de persoane au fost acuzate de tulburări, inclusiv două pentru că ar fi lovit un cal de poliție.

La Melbourne, mii de persoane au invadat străzile după ce s-au strâns în faţa parlamentului statului Victoria la începutul după-amiezii.

„Wake up Australia” (Australia, trezeşte-te) se putea citi pe pancartele manifestanţilor.

Proteste împotriva restricțiilor Covid-19 au fost și în Italia, Franța sau Grecia.

În Italia, protestatarii s-au adunat la Roma pentru a manifesta împotriva unui „permis verde” obligatoriu pentru mese și evenimente în interior. În jur de 5.000 de persoane au manifestat și în Atena (Grecia) purtând pancarte care aduceau sloganuri precum „Nu atingeți copiii noștri”, potrivit unui jurnalist al Agence France-Presse la fața locului.

În Franța, poliția a folosit gazele lacrimogene și tunurile de apă împotriva unor protestatari, după ce aproximativ 160.000 au ieșit în stradă în proteste la nivel național împotriva permisului de sănătate al președintelui Emmanuel Macron, care va reduce drastic accesul la restaurante și spații publice pentru persoanele nevaccinate.