Proteste si nemultumiri in Belgia din cauza facturilor la energie

Screenshot_20220922-214400_Chrome

Din cauza creșterii vertiginoase a costurilor vieții și a prețurilor la energie, mii de oameni au ieșit miercuri în stradă în capitala Belgiei. 

Protestatarii au cerut înghețarea prețurilor și creșterea salariilor. Guvernul belgian a anunțat anterior o serie de măsuri, inclusiv reducerea consumului de energie al clădirilor publice și impozitarea profiturilor excedentare ale companiilor de furnizare de energie.

„Înghețați prețurile, nu oamenii”, „Cum cumpăr mâncare?” , „Opriți creșterea prețurilor”, au strigat câteva mii de belgieni protestat. Manifestanții au ieșit în stradă pentru a-și exprima neulțumirea față de creșterea prețurilor la energie și, după cum spun ei, costul insuportabil al vieții.

„Sunt vaduva. Sunt singura care lucrează în familie, fiul meu încă studiază la universitate. Factura mea de energie era de aproape 400 de euro, în timp ce câștig 1800 pe lună. Dacă adaugi chiria și celelalte cheltuieli ale mele, fă socoteala, nu pot plăti mai mult”, a spus o femeie din Bruxelles.

80% dintre cei chestionați au spus că trebuie să economisească energie și apă.

„În ceea ce privește furnizarea de energie electrică, constatăm că tot mai multe afaceri se închid pentru că primesc facturi la energie de 20.000 sau chiar 50.000 de euro. Ce vrem cu adevărat să facem? Ce vom face în privința asta?” a întrebat un protestatar.

La sfârșitul lunii august, guvernul belgian a anunțat o serie de măsuri pentru combaterea creșterii prețurilor la energie, inclusiv, de exemplu, reducerea consumului de energie al clădirilor publice. 

În plus, a fost făcută o propunere de impozitare a profiturilor excedentare ale companiilor furnizoare de energie, care – după cum s-a promis – va fi prezentată până la sfârșitul lunii septembrie.