Proteste pentru protejarea Pădurii Cetățuia
Arhiepiscopia Iaşilor vrea să construiască un aşezământ monahal într-o poiană din Pădurea Cetăţuia. Asta ar insemna ca o parte din pădure sa fie defrisata pentru a face loc constructiei, insa peste 1600 de ieseni se opun. Acestia au semnat o petitie online prin care cer stoparea proiectului, insa in teren, lucrurile incep sa se miste. Potrivit acestora, Arhiepiscopia s-a apucat deja de defrisat o parte din spatiu.
Arhiepiscopia planuieste sa construiasca un asezamant monahal in Padurea Cetatuia care sa cuprinda spaţii de consiliere, chilii, spaţii de cazare, anexe gospodăreşti şi căi de acces. In spatiul online insa s-au facut mai multe petitii si grupuri prin care se cere stoparea proiectului pentru ca Pădurea Cetățuia sa nu fie defrișata. Ieri, in fata prefecturii, mai multi ieseni s-au strans pentru protest, insa lucrurile nu par sa se miste.
Ecaterina Condurache – Asociația „Iași Bike”
„Ieri a fost un protest, in fata la Prefectura. A fost aprobat. Ce pot sa zic este că au fost mai mulți jandarmi si politisti decat protestatari, din păcate. A fost anuntat destul de din scurt si cred ca lumea nu a apucat sa vina. Dar eu ser ca pe viitor si societatea civila sa se implice mult mai activ in manifestatiile noastre, pentru ca este extraordinar de important ca administratia publica sa ne vada, sa vada ca suntem o voce care trebuie luata in considerare.”
Asociatia Iasi Bike care se ocupă de aceasta actiune sustine ca defrisarile au inceput deja.
Ecaterina Condurache – Asociația „Iași Bike”
„Zilele trecute, cred ca acum vreo 5 zile, o colega de a mea, biciclista Gafița Ioana se plimba prin pădurea respectivă și a observat tăierea asta. A inceput o defrișare cu aviz, o defrișare de rărire a pădurii și am mers imediat acolo să vedem despre ce este vorba. S-au marcat foarte mulți copaci de tăiere. Este un depozit foarte mare de lemne la capătul pădurii, foarte aproape de zona unde ei vor sa contruiască. Noi credem că nu este o tăiere conform Codului Silvic, in mod real de rărire, cum spun ei. Este o pregătire pentru a construi ceva.”
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au intervenit în discuţia publică şi au subliniat că nu este vorba despre o defrişare masivă, în condiţiile în care aşezământul va fi amenajat într-o poiană şi pe locul unor construcţii dezafectate. În plus, aceştia au precizat că Arhiepiscopia şi-a luat angajamentul de a împăduri, în compensare, o suprafaţă de 5 hectare. Iesenii din cadrul Asociatiei Iasi Bike promit ca nu se vor opri aici si vor merge mai departe cu protestele pana cand proiectul nu va fi pus in aplicare.